Eenheid in verscheidenheid - 1 Kor 12, 12-27

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 146 niet laden
Uitgesproken tijdens de bezinnende tocht op trainingsdagen voor nieuwe leiding - KLJ Antwerpen

Wanneer ze in een nieuwe situatie komen, zoeken mensen spontaan naar wat ze herkennen. Aanknopingspunten, vertrouwde situaties, systemen en patronen die overeenkomen met vroegere ervaringen. Dat hebben we nodig, anders slagen we er niet in de werkelijkheid een beetje te begrijpen.

Maar er is ook een keerzijde aan die medaille: doordat we alles wat we zien en beleven proberen te koppelen aan wat we al kennen, gaan we het nieuwe vereenvoudigen.

Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe klasgenote krijgt, zal je aan de hand van wat ze zegt en doet proberen een beeld te vormen van wie zij is. Waar onze informatie ontbreekt, vullen we die aan met wat we van andere mensen gezien hebben. En zo ontstaan vooroordelen.

“Die zal wel heel snobistisch zijn”, “Wat een zenuwachtig type”, “Dat zal toch ook geen vegetariër zijn, zeker?”.

De schrijver van de tekst die jullie daarnet hebben gehoord, Paulus, wil ons met een gelijkenis wijzen op hoe we over onszelf en over anderen denken. Hij vergelijkt de christenen met een lichaam. Elke deel van het lichaam heeft een eigen, soms unieke, functie. En alle lichaamsdelen zijn nodig om het optimaal te laten leven.

Zo is het ook met ons. Iedereen heeft een unieke plaats in de gemeenschap, in de KLJ. Er zijn denkers en doeners, praters en luisteraars, beslissers en uitvoerders. Als er alleen maar doeners zouden zijn, zou alles in het honderd lopen, want er moet ook gedacht worden. Maar als er alleen maar wordt nagedacht, zal er ook niet veel gebeuren.

Paulus wil jou aanspreken op je persoonlijke plaats in het geheel van de mensheid. Jij bent er niet zomaar. Er is een bedoeling met je bestaan. Soms zal die plaats minder belangrijk of aangenaam lijken. Maar het gaat om jou. Er is in deze wereld plaats voor iemand als jij.

Elk detail telt, ook al is het nog zo klein.

Vooral in een jeugdbeweging als KLJ is het belangrijk af en toe stil te staan bij de rijkdom die er is doordat we niet allemaal hetzelfde zijn. Deze verscheidenheid maakt het juist interessant om mee te doen, van elkaar te leren en ook zelf een steentje bij te dragen.

Maar als het er op aankomt zijn we allemaal samen één en hetzelfde lichaam, waar ook solidariteit heerst. Als één mens te lijden heeft, is dit een oorzaak van leed voor iedereen. En evengoed mogen we samen fier zijn als er iemand van ons iets bereikt in haar of zijn leven.

Bron: De blog van Vincent.