Mediazondag (2008)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 171 niet laden

Toen we nog aan het studeren waren hadden we een prof die om de haverklap zei: "Ge weet of ge weet niet, maar ge zoudt het eigenlijk moeten weten..." en dan kwam het onderwerp aan bod waarover hij het wilde hebben. Neem het mij niet kwalijk als ik die prof vandaag imiteer: "Ge weet of ge weet niet, maar ge zoudt het eigenlijk moeten weten: het thema van het zopas opgestarte pastorale werkjaar is "God ontmoeten in zijn Woord". 14 dagen geleden hebben wij immers de brief van onze bisschop voorgelezen in de weekendvieringen, en die ging uiteraard ook over dat thema met nogal veel nadruk op de bijbel.

Er zijn hedentendage zoveel mensen die hun boodschap willen verkopen door een boek te schrijven. We moeten er toch niet over verwonderd zijn dat God dat ook heeft gedaan met de bijbel. En uiteraard heeft de Kerk gelijk als ze ten allen kante zorgt dat dit boek bij de mensen komt. Maar dit boek is allang niet meer de enige weg om Gods woord te verspreiden.

Er zijn heel wat kanalen die daarbij kunnen aan bod komen. Als ik zou vragen wat die kanalen dan wel zijn, dan zou je je hersenen toch niet zo moeten pijnigen om te denken aan het parochieblad Kerk en Leven, volgens neutraal onderzoek niet meer het blad met de hoogste oplage, maar wel het meest gelezen weekblad. En zo komt Gods Woord ook ons huis binnen.

Je zal in tweede instantie allicht denken aan de televisie. Kan ik zo raden. God is ook daar niet afwezig, gelukkig maar. Hoeveel mensen zijn er niet die aan huis gebonden zijn en op zondag de eucharistie volgen via dat medium. En dan is er natuurlijk ook nog het programma Braambos. Moet ik de andere media nog allemaal opsommen? Zal ik maar niet doen, want die litanie zou veel te saai worden.

Meegaan met de tijd! Als de Kerk wil mee zijn met de tijd, dan moet ze nu maken dat Gods Woord de mensen ook bereikt via het alom geprezen internet. Ik hoor dat om de haverklap beweren: "Op internet kan je alles vinden". Kinderen op school krijgen opdrachten om dit of dat op te zoeken op internet.. Wil je op reis: raadpleeg internet! Heb je een oude auto te koop, zet hem op internet. Wil je de laatste nieuwtjes? Lees op internet wat er het laatste kwartier gebeurd is in de wereld. En is er daar ook iets te vinden over God en zijn Woord aan mensen gericht? Gelukkig maar. Als je niet zo tevreden bent over de preek van je pastoor, dan kan je er nog altijd een andere vinden op internet! En ik ken ook predikanten die week op week daar hun sermoen gaan plukken. Gesneden brood noemen wij dat, en het is zelfs goed brood;

Maar een andere zaak, en dat is wat ik graag vandaag wilde onderlijnen: God is dus overal, ook op het internet staat er op dit foldertje hier. Kijk, ik weet het heel goed: al dat surfen, het kan een verslaving zijn, en attente ouders zijn er beducht voor, want er gebeuren spijtige dingen via dat kanaal. Ik heb daar al staaltjes van gehoord. Maar je kan kinderen er niet van af houden. Er is dus voor en tegen. Wat ik vandaag wenste te onderlijnen, dat is dat er sinds begin mei door de Kerk een kinderwebsite in het leven werd geroepen, namelijk www.nabbi.be, Ouders die met uw kinderen begaan zijt, oma's en opa's met de kleinkinderen die ge zo graag ziet: leer ze dat ontdekken en regelmatig bekijken: speels, maar gegarandeerd waardevol. Neem na de viering zo'n foldertje mee, en als er geen meer zijn, bel me gerust op om de naam van die site nog eens te herhalen.

En niet zo direct voor de kinderen, maar voor ons allemaal! Onze federatie Zedelgem is ook mee met de tijd, heeft een eigen website. Persoonlijk sta ik in bewondering voor de mensen die dat begaan. Verzorgd werk.

Akkoord, er zijn nogal wat mensen die geen computer hebben. ‘We zijn er te oud voor' zeggen ze, maar God en Kerk moesten toch niet wachten tot al die ouderen naar de hemel waren om eer mee te beginnen?

Kijk, om te besluiten: ik weet het wel, ik heb vandaag het evangelie links laten liggen. Maar het is MEDIAZONDAG, en er is zelfs een omhaling voorzien om te helpen maken dat het zo is: GOD IS OVERAL, OOK OP HET INTERNET, en GROEIEN IN GELOOF, dat is GOD ONTMOETEN IN ZIJN WOORD, ook in de media.