Hoe kan ik nieuwe teksten toevoegen?

Het is zover! Ik heb een pracht van een homilie geschreven!
En natuurlijk - dankbaar als ik ben - wil ik die delen met de hele online gemeenschap.
Dus... ik zet 'm op www.preken.be!

Wil je één keer een tekst online zetten? De makkelijkste manier is dan om de tekst door te sturen naar de beheerder, hetzij via het contactformulier , hetzij in een mailtje ...

Heb je in 't verleden al eens een tekst ingezonden? Dan is je account al aangepast, en kun je zélf teksten aanbieden.

Om teksten te kunnen toevoegen, moet je aangemeld zijn.
Eenmaal aangemeld, zullen op enkele plaatsen nieuwe opties verschijnen. Onder andere:

  •  In de linkermenu: "Mijn teksten" - hier zie je alle teksten aan jouw account toegevoegd.
  • Als je via de menubalk naar een bepaalde liturgische zondag gaat, kun je via deze pagina's nu ook teksten toevoegen.

Deze twee mogelijkheden zullen we even samen doorlopen.

Merk op: Deze pagina gaat niet over het inzenden van opgemaakte vieringen als Word-document of als PDF-document. Hiervoor moet je de juiste help-pagina bezoeken.

Eerste aanpak: Via "Mijn teksten"

menu-item-01.pngDe optie "Mijn teksten" geeft een overzicht van alle teksten van jouw hand. Hier vind je teksten terug die al gepubliceerd zijn, of die nog op goedkeuring wachten .

Je kunt van hieruit ook je teksten bewerken en wat leuke informatie terugvinden: de titel en indeling van je artikel, en ook hoeveel keer de pagina al bezocht werd (Hits).

menu-item-03.png Boven de tabel, krijg je via een kleine menu de mogelijkheid om teksten toe te voegen. Je kiest een bepaalde "sectie" uit, en we komen in de tekstverwerker van deze site terecht...

 Verder op deze pagina krijg je daar meer uitleg over.

Tweede aanpak: Via de submenu's

top-menu-01.png

Navigeer met de menu bovenaan het scherm naar de zondag van je keuze. Nu krijg je een overzicht van alle teksten die al beschikbaar zijn voor deze tijd.

En in een verdwaald plekje, tussen de tabel met de teksten, en eronder de lijst van andere zondagen in deze liturgische tijd... vind je het woordje "Nieuw...". Door hierop de klikken, kom je in de tekstverwerker terecht...

 

Een tekst toevoegen op de site.

Een waardige titel

De titel van een homilie of viering vat bij voorkeur bondig samen waar de homilie over zal gaan, of welk thema uitgediept zal worden. Ze zal de bezoeker duidelijk maken waarin deze tekst zich onderscheidt van andere teksten voor deze zondag.

De titel van een homilie wordt altijd afgesloten met tussen haakjes het jaartal waarin deze preek (voor het eerst) gebracht werd. Het is altijd boeiend om op te merken hoe in bepaalde periodes specifieke thema's meer in de kijker stonden. Ook kun je na enkele jaren op deze manier ook eens terugkijken hoe je eigen denken geëvolueerd is.

Vervolgens kun je een categorie kiezen

De categorie vertelt preciezer voor welke gelegenheid je tekst geschreven is. Je zult hier altijd een keuze moeten maken.

En dan nu de kern van de zaak... de tekst zélf

Je krijgt als het ware twee mini-tekstverwerkertjes te zien... het eerste is van belang... het tweede mag je negeren (in toekomstige versies zal dit zelfs verdwijnen).

Het gemakkelijkste (maar natuurlijk meest omslachtige) is: je typt je tekst vanaf nul in het kleine tekstverwerktertje.

Iets moeilijker, maar nog steeds best haalbaar, is het kopiëren en plakken (bijvoorbeeld vanuit Word).
Hoe doe je dit?
Wel, het kan op twee manieren:

  • Word-plakkenPlakken met opmaak: je klikt het klembordje met de letter W aan. Als je tekst opmaak gebruikt (vet, cursief, onderlijnd, tussentitels, opsommingen, ...), kun je deze manier van plakken gebruiken. Nadeel is wel dat er soms een deel overtollige (onzichtbare) informatie mee opgenomen wordt (bijvoorbeeld over het programma waaruit je de tekst geplakt hebt). Vaak zul je nog een klein beetje moeten sleutelen aan de alinea's  (dubbele witruimte) nadat je geplakt hebt. Als opmaak dus niet wezenlijk is voor je tekst, gebruik je dit niet.
  • Plakken zonder opmaakPlakken als tekst: Dit is de standaard manier van plakken. Ook de toetsencombinatie "Ctrl-V" reageert met deze manier van plakken. Alle opmaak wordt uit de tekst gewist en de alinea's worden mooi ingedeeld.
  • Gummetje Opmaak wissen: Met dit gummetje, kun je alle opmaak in bepaalde geselecteerde tekst wissen. Om alle tekst te selecteren, gebruik de combinatie Ctrl-A (op Apple: Command-A). Wens je maar bepaalde tekst te selecteren, gebruik hiervoor je cursor.

Vraag je je soms af hoe de "code" van een opgemaakte tekst eruit ziet? Klik dan even op [toon/verberg] vlak boven het tekstverwerkertje. Nu zie je de "broncode" van je tekst. Door nog eens op [toon/verberg] te klikken, heb je weer je vertrouwde tekstverwerker hoor!

opmaakprofielenVoor bepaalde teksten (een homilie met "hoofdstukken", of bijvoorbeeld een viering) kun je gebruik maken van tussentitels. Gebruik hiervoor bij voorkeur Opmaakprofielen.

Klassiek gebruiken we "Kop 4" voor tussentitels. Heb je twee niveaus nodig, dan kun je eventueel ook gebruik maken van "Kop 3".

Standaard tekst staat in het "Alinea" profiel. Tekst die wat inspringt, is typisch "Blockquote".

De andere profielen zijn erfenissen van Joomla zelf, en worden niet gebruikt. (in toekomstige versies van de site kunnen deze zelfs verdwijnen uit de menu)

Tot slot: Bewaren die handel!

Als je in je tekstverwerker iets gemaakt hebt, is de laatste stap natuurlijk dat je het document bewaart. Op deze website is dat niet anders. Hiervoor heb je drie mogelijke knoppen:

Opslaan
Dit is de knop die je bij voorkeur zult gebruiken. Door hierop te klikken, sla je de wijzigingen op, en verlaat je de tekstverwerker.
Toepassen

Deze knop is vooral handig als je bezig bent met een omslachtig werk. Deze knop slaat je tekst op, waarna je er verder kunt aan werken.

Het is natuurlijk niet aan te bevelen je eigen preken direct te schrijven op de site (al zou het ons ego natuurlijk wel strelen, natuurlijk)

Annuleren

Deze knop zul je hopelijk maar weinig gebruiken - hoogstens wanneer je je realiseert dat je bijvoorbeeld in de verkeerde sectie aan het werken bent (bijvoorbeeld een homilie aan het toevoegen bent in de sectie voor de vieringen).

Klik je op deze knop, dan verlaat je de tekstverwerker zonder de wijzigingen op te slaan.

Deze knoppen vind je zowel bovenaan als onderaan de pagina terug.

Nu alleen nog wachten op goedkeuring

Om te vermijden dat er spam op onze site terechtkomt, wordt elke tekst eerst (vluchtig) bekeken door een beheerder/moderator. Deze kan een tekst dan goedkeuren. Eenmaal dit gebeurd is, zul je je tekst op de site terugvinden.