Allerheiligen (2007)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 362 niet laden
Wat is het verschil tussen Halloween en Allerheiligen?

Halloween is een oud stuk folklore met Keltische en christelijke wortels dat door de commercie herontdekt werd om de dode periode tussen vakantie en Sinterklaas op te krikken.

Halloween is lekker griezelen, spelen met de dood en het vergankelijke om te laten blijken: ge hebt op mij toch geen vat.

Allerheiligen daarentegen, is geen spel, het is een boodschap niet om van te griezelen maar om vertrouwen te geven. Fundamenteel vertrouwen dat ons leven een bestemming heeft, een voltooiing. Die kleine mens is te kostbaar om te worden afgevoerd naar een containerpark. Want die kleine mens is ontsproten uit Gods liefde en vindt daar zijn uiteindelijke voltooiing in.

Mag ik even dieper ingaan op de boodschap van Allerheiligen ?

Onze voltooiing ligt op de andere oever waar geen lichaam, geen ziekte, geen pijn, geen dood meer is. Alleen God, alleen liefde wat hetzelfde is.

Ondertussen mogen wij zinvol omgaan met het voorlopige, met het broze en vergankelijke van ons bestaan. Elke pijn moet verzacht en elke smart getroost, elke honger verzadigd en elke ziekte genezen, moet elke armoede en elke rijkdom gedeeld worden. De liefde waartoe we bestemd zijn, mag reeds zichtbaar worden langs deze kant van het bestaan.

Een dag als deze mag uitlopen op meditatie, op een stille overweging waarbij we even voorbijgaan aan de tijdelijke zorgen en opgaan in een samenzijn met God. Dat betekent: een beetje heilig zijn.

En dat heeft niets te maken met morele gaafheid, heeft niets te maken met een ascese of een overdreven devotiepraktijk.

Dat heeft wel te maken met een deelhebben aan Gods intimiteit. We mogen daar in binnentreden om ten diepste, van God te zijn. Het is durven binnentreden in dat niemandsland tussen aarde en hemel, tussen lichaam en geest, om te ontdekken en te worden wie we eigenlijk zijn: kinderen van de Vader.