×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 201 niet laden
Mensen kunnen wel eens vragen: hoe was dat programma, en dan kan het antwoord zijn: waardeloos. Hoe was de organisatie? O, waardeloos. Hoe was de kwaliteit van dat artikel? Waardeloos. Hoe is die mens? Waardeloos. Soortgelijke dingen worden nogal eens gezegd, en heel dikwijls is dat een heel eenzijdig oordeel, vaak erg afhankelijk van iemand voorkeuren en opvattingen.
Iemand die van klassieke muziek houdt, vindt housemuziek zeker waardeloos, maar iemand die vol is van moderne muziek, vindt klassiek waardeloos.
Een voetballiefhebber vindt een goeie voetballer waardevol, maar een schaakliefhebber kijkt meer op tegen een schaakmeester.
Bovendien, praktisch niets en niemand is 100% waardeloos, er zit haast altijd ook iets goeds in, zeker als het gaat om mensen.
Van geen enkel mens kun je zeggen dat hij totaal waardeloos is. Het ergst dat mensen anderen kunnen aandoen is ze kleineren, hun het gevoel geven dat ze waardeloos zijn.
Helaas, konden ze er vroeger in de kerk soms ook wat mee. Er werd zo vaak en zo uitdrukkelijk gesproken over de zondigheid van mensen, dat ze het idee konden krijgen dat ze allemaal slecht, waardeloos waren. Gelukkig hebben de meeste hun gezond verstand gebruikt, en hebben ze dat soort uitspraken met de nodige korreltjes zout genomen.
Vandaag met Allerheiligen denken we aan waardevolle mensen, aan die ontelbare rij mensen zoals de eerste lezing zei, mensen die in Gods ogen waardevol waren, die welkom waren voor zijn troon.
In het evangelie hoorden we wie Jezus waardevolle mensen vindt. Hij noemt ze zalig, maar dat zalig kun je best vervangen door waardevol. En dan zie je meteen hoe hij heel anders tegen menselijke waarden aankijkt dan wij meestal geneigd zijn om te doen.
Armen van geest noemt hij waardevol: eenvoudige onopvallende mensen, van ons krijgen ze vaak het etiket simpele zielen of sulletjes, maar voor Jezus hebben ze waarde, hij noemt ze zalig.
Treurenden, mensen die verdrietig zijn om de narigheid die zij om zich heen zien, flauw gedoe zeggen wij vaak, maar Jezus vindt hen waardevolle mensen.
Zachtmoedigen, doetjes wordt er wel gezegd, maar voor Jezus zijn ze waardevol.
Mensen die verlangen naar een rechtvaardige samenleving, mensen die zich inzetten voor vrede, overdreven is vaak het oordeel van anderen, in Jezus' ogen zijn ze waardevol.
Hetzelfde geldt voor de barmhartigen en de zuiveren van hart, mensen die goed doen, mensen die altijd eerlijk zijn en blijven, vaak haalt men zijn schouders op, haast een beetje medelijdend, zo van, och, ze weten blijkbaar niet beter. Nee, zegt Jezus, dat zijn nu echt waardevolle mensen.
Gelukkig dat die mensen er zijn. Zoals zo vaak in het evangelie zet Jezus ons waardeoordeel op zijn kop. Waar wij waarde hechten aan het grote, het machtige, het belangrijke, vindt hij het kleine, het nederige, het waarachtige van grote waarde. Dat moet ons wel even aan het denken zetten.
Wat je waardevol vindt, daar streef je ook naar, dat wil je hebben, want je denkt dat dat je gelukkig maakt, dat dat zaligmakend is. Maar zitten we altijd wel op het goede spoor, of verdoen we veel van onze tijd aan minder waardevolle zaken.
Vandaag worden uitgenodigd te kijken naar al die waardevolle mensen, die er in de loop der tijden geweest zijn. We noemen ze heiligen, mensen die door de kerk heilig verklaard zijn.
Nu moet ik bekennen dat ik een hekel aan het woord heilige heb. Ik wil ook echt geen heilige worden, dat zoek ik beslist niet. Laat mij maar gewoon mezelf blijven. Want heiligen lijken iets te hebben van supermensen, die buitengewone dingen doen, opvallende dingen, grootse dingen, en dat moet ook wel want anders krijgen ze geen bekendheid, en als ze geen bekendheid hadden, worden ze niet heilig verklaard.
Edith Stein, om maar iemand te noemen die onlangs heilig verklaard is, was natuurlijk een bijzonder waardevolle vrouw, en Anna Frank was dat minstens evenzeer, maar ze zal nooit een heilige worden omdat ze niet katholiek was.
Maar die onbekende vrouw of man die nooit bekendheid heeft gekregen, die is in Gods ogen misschien nog wel veel waardevoller. Voor hem tellen niet de resultaten, niet wat men gepresteerd heeft, niet naar de bekendheid die men verworven heeft. Voor hem ligt de waarde van binnen.
We hoeven geen heiligen te zijn, hopelijk zijn we wel waardevolle mensen.