×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 201 niet laden
De afgelopen week stond er in de Gelderlander een bericht met de kop: Nijmeegse jonge helden krijgen eigen lintje. Het ging over kinderen van de lagere school die een bijzondere prestatie hebben verricht. Die worden dan een keer in het zonnetje gezet en dit zou vorm moeten krijgen in een jaarlijkse lintjesregen.
Vandaag vieren we Allerheiligen, het feest van al die mensen die in hun leven een bijzondere prestaties hebben verricht. Die worden vandaag in het zonnetje gezet. Ze hebben, postuum, een bijzondere onderscheiding gekregen namelijk de eretitel "heilige", hun bij de heiligverklaring verleend.
Iemand heeft eens gezegd: heiligen zijn de helden van de kerk. Op zich is dat wel waar, toch ben ik niet blij met zo'n uitspraak. Bij helden denken we altijd aan heldendaden, prestaties die in het oog vallen en mensen bekend en beroemd maken, maar voor mij is dat niet het criterium voor heiligen.
Heiligen zijn voor mij op de eerste plaats gelukkige mensen, en dan denk ik niet aan het hemelse geluk waar ze nu deel aan hebben, maar aan hun gelukkig zijn in het aardse leven, omdat ze hier al horen bij het koninkrijk van de hemel. En geluk zit niet in grote dingen die men verricht, het zit niet in macht of rijkdom die men heeft, het zit niet in dure vakanties of verre reizen. Echt geluk zit in de gewone dingen van alle dag hoe je die ziet, hoe je ermee omgaat, hoe je die zin en inhoud geeft.
Je ziet soms wel kleine kinderen die een hele berg vaak duur speelgoed hebben, een halve kamer vol, en ze spelen het meest met een heel klein onnozel poppetje. Daar zijn ze het gelukkigst mee.
Datzelfde geldt ook voor ons allemaal We bewegen ons in een wereld vol speelgoed, met allerlei mooie dingen. We willen graag van alles cadeau krijgen, hoe meer hoe beter, maar we vergeten vaak dat het geluk ligt in gewone kleine dingen, dingen die we beleven met elkaar, doen voor elkaar.
Misschien denkt u nu: ja maar heiligen zijn toch bijzondere mensen. Ja dat zijn ze, maar dat bijzondere zit niet in hun prestaties en verrichtingen, dat bijzondere zit in de manier waarop zij omgaan met de gewone dingen van het leven.
Zalig de armen van geest, hoorden we in het evangelie. Gelukkig de mensen die eenvoudig en bescheiden zijn. In deze wereld met zijn drang tot zelfverheerlijking is het heel bijzonder als mensen gewoon zichzelf blijven, en zich bewust zijn van de betrekkelijkheid van alles.
Zalig de treurenden, het klinkt als een tegenstrijdigheid. Maar in een wereld waarin de televisie ons dagelijks bedelft met allerlei beelden van ellende, van dichtbij en veraf, waarin we immuun dreigen te worden voor het verdriet van anderen, is het heel bijzonder als mensen echt meeleven en treuren met elkaar.
In een samenleving waarin verruwing en verharding heel normaal lijkt te zijn, is het heel bijzonder als mensen toch zachtmoedig zijn en blijven, als ze gevoelig blijven voor vreugde en verdriet van anderen.
In een samenleving waarin oneerlijkheid en bedrog heel gewoon lijken te zijn, waarin mensen geneigd zijn hun mond maar te houden als ze dingen zien gebeuren die niet door de beugel kunnen, is het heel bijzonder als er toch mensen zijn die niet passief aan de lijn blijven staan maar protesteren.
Heiligen zijn op de eerste plaats gelukkige mensen en je geluk kunnen vinden in gewone kleine dingen is heel bijzonder. Bij heiligen denken we op de eerste plaats aan al die bijzondere mensen die er in het verleden geweest zijn, met name aan al diegenen die onderscheiden zijn met de eretitel heilige. Maar naast de officiële heiligen zijn er nog miljarden meer die in hun aardse leven gelukkige mensen waren.
En naast al die heiligen uit het verleden, zijn er ook nu vele heiligen, veel gewone onopvallende mensen die gelukkig zijn met wat ze hebben, met wat ze doen, mensen die gelukkig zijn in hun gezin waar ze alles voor over hebben, mensen die gelukkig zijn met alles wat ze voor anderen kunnen doen.
We zullen ons wel niet bij de heiligen rekenen, maar hopelijk horen we wel bij die gewone gelukkige mensen in de zin van het evangelie.