×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Het is theologie, het is filosofie, het is mystiek. Dat is het allemaal. En toch is het eenvoudig, die proloog van Johannes. Wat niet wil zeggen, dat het goedkope of simpele woorden zijn. Maar in wezen is het eenvoudig. En tegelijkertijd is het plechtig: het is een geloofsbelijdenis om bij recht te staan.

Zoals bij de schepping alles ontstond uit een woord, zo ontstaat God nu in een woord, in iemand die Hem uitspreken zal. Jezus is Gods Woord. Sprekend gelijkt hij op God. Wij zullen hem dus aan het woord moeten laten. Dan kan het nieuwe beginnen.

En dat nieuwe is eenvoudig. Dat blijf ik geloven. God is niet zomaar te zien met het blote oog. Hij laat zich niet uitvinden door mensen. Wij zouden Hem maken naar ons beeld en onze gelijkenis. Wat een ramp zou zijn.

Hij komt Zelf. Hij spreekt Zich uit. Hij geeft Zijn visitekaartje af, zijn adresverandering voortaan woont Hij onder de mensen. Voorgoed. Elders moet je Hem niet meer zoeken. Hij is aanwezig waar mensen sprekend op Hem gelijken. Daar moet je Hem zoeken. Daar is Hij licht voor onze duisternis. Daar wordt hij geopenbaard, daar wordt Hij ons publiek geheim. De wereld moet het nu weten: nu geeft Hij zichzelf, nu geeft Hij het beste van Zichzelf. Voortaan mag je God gaan zoeken in een mens, niet in om het even welke mens. Die mens heeft een menselijke naam, hij is van Betlehem, van de stad waar het brood wordt gebroken voor de broeders, voor de wereld.

In hem worden wij kind. Eindelijk opnieuw geboren. Eindelijk niet de vrucht van drift of bloed, maar rechtstreeks met God verwant. Man-vrouw, dat is niet het laatste geheim, dat is niet de verklaring van alles wat er op aarde gebeurt. Het laatste geheim is dat God geen vreemde is maar een vriend. Een vriend voor de mens die kiest om dit Woord na te spreken. En op te houden met kletsen en geleerd te doen met woorden. Het echte woord is dat woord dat onder mensen genade brengt en gerechtigheid en vrede.

Voortaan zal de wereld leven vanuit dat woord. Dat woord wordt mens, wordt menselijk, tastbaar, hoorbaar. Dat woord krijgt vlees en bloed onder ons. Dat is de waarheid die bevrijdt. Dat is licht.

En ik kan niet nalaten te zeggen, maar in de proloog staat er een woord waar ik voor kniel: Hij gaf ons het vermogen om kinderen van God te worden. Wij mogen weten, dat wij en alle mensen voortaan van Iemand zijn.