Kerstmis (2004)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 459 niet laden

Als kind gingen wij in Loenhout rond kerstmis naar de winkels kijken in het dorp want in alle uitstalramen kon je het kerstgebeuren bewonderen.

Er was zelfs een wedstrijd tussen de handelaars en winkeliers om de mooiste kerstuitbeelding.

Wie nu langs de winkelstraten wandelt kan de meest verscheiden kerstversieringen tegenkomen: wie je wellicht niet tegenkomt is het kind in de kribbe. Het is verdrongen door de kerstboom, de welvaartsboom, beladen met licht en pakjes.

Ook in de huiskring zie je meer en meer alleen de lichtjes in de boom en de pakjes. Geen kind meer. Het goddelijk geschenk is niet meer vandoen.

En als er in de gemeenschap hier en daar toch een mooie kerststal wordt geplaatst dan is hij niet zelden het slachtoffer van vernielzucht of vandalenstreken.. Neen het goddelijk geschenk is niet meer welkom. Er is geen plaats voor hem, toen niet, nu niet. Dit is erg.

Want waar het goddelijk kind niet meer welkom is, is er minder en minder plaats voor het kind. Zonder heilig kind, geen veilig kind.

1. In een wereld van berekening zijn kinderen vaak het kind van de rekening.

Het begint al in de moederschoot: geen heilige wet, geen veilige wet

Ook na de geboorte:

Een onthaalmoeder vertelde: Dit kindje is heel veel hier. het heeft hier leren lachen. Echt: het kon niet lachen toen het hier kwam. Nu is het een echt lachertje.

Een moeder vertelde: als 20 jaar geleden ouders uit elkaar gingen, vochten ze voor de kinderen. Nu gebeurt het dat ouders scheiden en geen van beiden wil de kinderen. Waar gaan we naartoe! Geen heilig kind, geen veilig kind.

Een andere moeder vertelde: de kinderen komen regelmatig thuis van school met verhalen van vriendjes en vriendinnetjes die weg en weer moeten gaan tussen hun papa en mama.

En als wij thuis eens onze stem verheffen komen ze angstig af: Mama; jullie gaan toch niet scheiden,

Zelfs het kankerpatiëntje Andres dat smeekte om zijn papa nogeens te mogen zien voor hij stierf, kreeg geen gehoor. Je zag wellicht de beelden. Geen heilig kind, geen veilig kind.

In een wereld van berekening betaalt het kind vaak de rekening.

2. Gelukkig zijn er ook andere verhalen

Zo was ik in een gezin die het voorbije jaar heel wat zorgen hadden. Toen ik zei: het is voor jullie een donker jaar geweest, repliceerde de vrouw: maar er was één lichtpunt: we kregen een kleinkind. Dat heeft al dikwijls licht gebracht in de donkere dagen.

En ik ontving dezer dagen een dankbriefje voor de mooie viering bij het huwelijk van hun dochter. Het geluk van de kinderen heeft al gevolgen: ze verwachten een tweeling. Beide families kijken blij uit naar de kindjes.

Op een avond ging ik mee-eten in "'t Home" en we zaten rond de tafel, groot en klein. De kleinste Ryan, 5 jaar ging slapen maar eerst ging hij naar het stalleke; nam het kribje met het kindje eruit en ging ermee de tafel rond: iedereen moest het kindje goede nacht zoenen. Dan zette hij het terug in het stalleke en ging rustig slapen.

Als iedereen het kindje gezoend heeft, is men verzoend en kan men vredig slapen gaan:

Heilig kind, veilig kind.

Goede vrienden,

Het heilig kind is niet zomaar iets bijkomstig. Het is het hart van het kerstgebeuren. Het is het hart van het christendom. Het is het hart van een nieuwe wereld.

Dit wil het kerstverhaal ons juist zeggen:

Onze God is geen God veraf, hoog in de hemel

Onze God is ons rakelings nabij

"Geen ander teken ons gegeven

geen licht in onze duisternis

dan deze mens om mee te leven

een God die onze broeder is".

Dit kind is het hart van het heelal.

Het hart van een menselijk gezin: uit Gods kracht en mensenliefde geboren

Het hart van de mensheid: daarom komen onze herders en rijke koningen het begroeten; ze knielen en geven hun gaven

Het hart van de dierenwereld; de lastdieren en trekdieren,, de os en de ezel

Het is het hart van het heelal, hemelse wezens zingen het lof en een ster blijft ervoor stille staan.

Wie vanavond met dit kind op weg durft gaan, zal langs andere wegen huiswaarts keren

Wij wensen elkaar deze dagen van alles toe: gezondheid, geluk, vrede, vreugde, vriendschap en zoveel meer.

Ik wens je toe: meer geloof in dit kind en in zijn boodschap want dan zullen al deze gaven je gegeven worden.