×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Het valt gewoon op, hoe in het leven van grote mensen de vrouw een hoofdrol heeft gespeeld. Dat was al zo in de tijd van het Oude Verbond. Achter Mozes staat een Mirjam, die na de doortocht door de Rode Zee met zang en dans het volk enthousiast maakt en aanvoert, en door Jahwe een profetes wordt genoemd. Naast de man Manasse staat de vrouw Judith, die na de dood van haar man zijn opdracht vervult, het kamp der Assyriërs wist binnen te dringen en de veldheer Holofernes wist te verslaan. Naast Mordekai staat een Ester, die met gevaar voor haar eigen leven de moordzuchtige plannen van Haman ten opzichte van Mordekai wist te verijdelen. Naast Boaz staat een Ruth, die door haar ongelooflijke toewijding, al was zij van heidense oorsprong, toch in de geslachtslijst van Jezus voorkomt.

Ook in het Nieuwe Verbond zien we deze trend. Denken we maar aan Monica, de moeder van de heilige Augustinus, aan Clara die als een rots naast Franciscus staat, aan Teresia die naast Johannes van het Kruis staat, en aan Catharina die pal naast de paus staat. Zonder deze vrouwen zouden deze mannen nergens zijn geweest.

Zo stond Maria, de Moeder van Jezus, naast Hem. En dat niet alleen onder het kruis, met Hem medelijdend, maar ook en vooral als de grote steun voor zijn bovenmenselijke opdracht: de omkering van de hele wereld. Dit is heel duidelijk als zij in haar magnificat zingt: ‘Hij slaat de trotsen uiteen; Hij ontneemt heersers hun troon. Maar Hij verheft de geringen; Hij overlaadt mensen die honger hebben met gaven maar rijken zendt Hij heen met lege handen'. Dit is revolutionaire taal. Duidelijker kan niet gezegd worden, dat zij naast Jezus staat.

Als deze revolutionaire taal wordt gesproken voordat het Kind geboren is, dan kun je wel op je vingers uittellen, wat zo'n moeder gezegd heeft toen die jongen het begrijpen kon. En wij moeten de invloed die zoiets heeft niet onderschatten. Als je in je jeugd alsmaar te horen krijgt wat je moeder van je verwacht, hoe zij jouw leven ziet, dan voltrekt dit alles zich in je leven.

Misschien zijn wij gewend Jezus van kinds-af-aan te zien als de wijze Zoon van God, die je niets te leren had. Maar er staat duidelijk van Hem geschreven: ‘Hij groeide in welbehagen bij God en bij de mensen Daarom kunnen wij ons afvragen of Jezus zo duidelijk zijn roeping begrepen had, als zijn Moeder niet zo'n duidelijk beeld ervan had gehad.

Wij hebben Maria altijd een grote plaats gegeven in het werk van de verlossing. En wij hebben altijd al Maria een grote plaats gegeven in ons hart. Misschien begrijpen wij nu beter dan voorheen dat zij een onmisbare en grote rol heeft gespeeld in het leven van Jezus. En dat Jezus Zijn lieve Moeder voor altijd naast zich wilde hebben, ook nu Hij in de heerlijkheid is.