Palmzondag

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 459 niet laden

Met Palmzondag luisteren we in de kerk naar het lijdensverhaal van Mattheus en thuis luister ik naar de Mattheus Passion van J.S. Bach.

Een bezinning over het evangelie laat je hopelijk nog beter genieten van de muziek.

 

Passie van Goddelijk Mededogen.

De evangelist onderlijnt in heel zijn Evangelie hoe Jezus als een waarachtige Mensenzoon heel de menselijke conditie heeft geproefd en doorleefd. Zo bracht Hij de schriften in vervulling. Zijn lijdensverhaal zal dan ook gekenmerkt zijn door de diepmenselijke manier waarop Jezus het lijden draagt en dit in diepe verbondenheid met zijn God. Zo is Hij het grote voorbeeld hoe mensen in het lijden moeten en kunnen staan.

Wat treft ons in zijn getuigenis?

 

1. Jezus proeft de eenzaamheid en toch blijft Hij in een houding van diepe aandacht die heel zijn leven typeert. Zijn beste vrienden laten Hem in de steek. In zijn hoogste lijdensnood sluimeren zijn getrouwen in. Judas verraadt Hem voor een handvol zilverlingen. Het enthousiasme van Petrus valt als een kaartenhuisje in elkaar. Voor velen van hen blijft Jezus aandachtig. Liefdevol ontnuchtert Hij het enthousiasme van Petrus. Hij brengt begrip op voor de vrienden die inslapen en Judas noemt Hij "vriend".

 

2. Jezus wordt op vele wijzen aangevochten maar Hij is in alles weerloos en Hij zwijgt. Bij zijn aanhouding weigert Hij zich met het zwaard te laten verdedigen. Hij verwerpt het systeem van slaan en terugslaan. Tijdens de agressieve verhoren zwijgt Jezus.

Jezus staat rustig in een diepere werkelijkheid en die wordt niet geroerd door dit onmenselijk gebeuren. "Als een schaap dat stom is voor zijn scheerders". (Jer. 53,7)

 

3. Jezus kent diepe bestaansangst, maar zijn hart is verankert in zijn levensgroot geluk. In Getsemane is Hij bedroefd "tot stervens toe". In de geseling, de bespotting en doornenkroning is Hij " de man van smarten", om "onze zonden gebroken" (Jer. 53) O Hoofd vol bloed en wonden. In zijn sterven ervaart Jezus niet meer de tastbare aanwezigheid van God. "Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten?"

Alles wat een mens kan doorstaan, deelt Hij ten einde toe. Alles doorleeft Hij, ook datgene wat uiteindelijk het zwaarst is: God als ver weg ervaren. Maar ook dan blijft Jezus bidden: "Mijn God...".

 

4. Jezus wil geholpen worden.

Simon van Cyrene wordt geroepen om het kruis van Jezus mee te dragen. Zo nodigt Jezus ieder van ons uit om als Simon langs de weg van deze tijd het kruis van Jezus mee te dragen. Anders kunnen wij zijn leerlingen niet zijn. Deze Jezus die zo diepmenselijk ons levenslot heeft gedeeld en in dat alles ten einde toe in God geworteld bleef, Hij nodigt ons "luisteraar" uit tot navolging.

 

Mogen wij opgenomen worden in dit Goddelijk Mededogen en tot navolgen ten overvloede worden uitgenodigd.