Palmzondag (2010)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 194 niet laden

OPENINGSWOORD

Lieve mensen, groot en klein, allemaal van harte welkom!

Het is al weer heel lang geleden, dat Jezus voor de eerste keer Jeruzalem op een ezeltje binnenreed en dat de mensen met palmtakken in de hand zwaaiden en riepen: Hosanna, hoera voor Jezus, Hij is onze Koning.

Maar Hij vraagt ieder jaar opnieuw met palmpasen: Mag Ik jullie Koning zijn? Niet de Koning van Nederland, maar de Koning van jullie hart? Willen jullie bij Mij horen? Willen jullie doen wat Ik vraag? Geloven jullie, dat de wereld een beetje beter word als Ik jullie Koning mag zijn?

Laten wij dat inderdaad geloven: de wereld wordt beter als iedereen Jezus nadoet, als iedereen tot God bidt en goed is voor zijn medemens.

Gaan wij nu de palmtakken zegenen. Dan lezen wij het verhaal van de intocht en trekken naar de Kerk. Nodigen wij Jezus uit met ons mee te trekken.

PREEK

Ik neem aan, dat wij op het nieuws hebben gehoord over het cyberpesten op scholen. Een misverstand over de inhoud van een sms-je, het loopt helemaal uit de hand. En ‘even later' rollen 250 jongeren vechtend over straat, die door de politie uit elkaar gehaald moeten worden. Wat zou het niet fijn zijn als deze tieners en jongeren Jezus als hun Koning zouden willen aanvaarden. Dan zouden zij niet pesten. Dan zouden ze niet vechten. En dat geldt natuurlijk voor alle mensen, groot en klein.

Wij hebben zojuist een stukje gelezen over het lijden van Jezus Christus. Hij heeft vrijwillig geleden om de straf, die wij vanwege ons kwaad hadden verdiend, uit te boeten. Hij heeft alles goed gemaakt. Dat is al gebeurd!

Dus, ook als wijzelf verkeerd zijn geweest, hoeven wij ons daar niet meer ongerust over te maken, wij hoeven God maar te zeggen, dat het ons spijt, wij hoeven maar te beloven, dat wij zullen proberen het voortaan beter te doen, en dan is het goed.

Komende vrijdag vieren wij de dood van Jezus. Ja, wij vieren zijn dood. Want zonder te sterven, kon Jezus ons niet laten zien, dat Hij zelfs machtiger is dan de dood. Als eerste van de mensen stond Hij op uit de dood.

Zouden wij niet vaker onze steun moeten zoeken bij deze Koning, sterker dan de dood? Zou Hij ons niet kunnen helpen om pesten en boosheid en alle kwaad te overwinnen? Misschien als wij net als Hij eens wat méér offers brengen? Iets méér van elkaar zouden verdragen, het kunnen hebben dat een ander méér heeft dan wij, dat er dan al minder spanning is in ons leven en dat van een ander.

Proberen wij het eens met die Jezus Christus. Bidden wij eens wat vaker: het Onze Vader, het Wees gegroet, en vooral zo maar een gebed recht uit ons hart. Doen wij dat iedere dag, heel even, maar trouw, dan zal Hij op den duur ook ons leven het kwaad helpen dragen en het misschien zelfs overwinnen.