Palmzondag C - 2007 (gezinsvriendelijk)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 194 niet laden

Familieviering "Wie gelooft, looft"

OPENINGSWOORD

Wij, mensen, zitten soms een beetje vreemd in elkaar. Het ene ogenblik zijn wij blij; dan gebeurt er iets, soms maar een klein iets, en dan zijn wij verdrietig, en even later zijn wij weer blij.

Jezus had daar ook mee te maken. Op zondag riepen de mensen: Hosanna, hoera voor Jezus. Op vrijdagmorgen riepen zij: Aan het kruis met Hem. En op vrijdagmiddag, toen Jezus was gestorven, sloegen zij zich op de borst en riepen zij: O, wat hebben wij verkeerd gedaan.

Wat wij moeten doen is kiezen voor Jezus. En wat er ook gebeurt, iets leuks of iets vervelends, wij blijven het goede doen, want ... wij hebben voor Jezus gekozen.

Wij gaan God en elkaar laten zien, dat wij voor Jezus hebben gekozen. Wij gaan onze palmpasentakjes en onze palmpasenkruisen zegenen met wijwater, heilig water. Wij gaan er mee door de kerk rondtrekken, terwijl wij zingen "Hosanna, hoera voor Jezus." En na de viering, buiten de kerk, gaan wij ook kiezen voor Jezus: wij gaan onze palmpasenkruisen naar zieke of oude mensen brengen. Wij doen Jezus daar een plezier mee en natuurlijk ook die zieke of oude mensen. Kiezen voor Jezus is doen wat Jezus vraagt, elke dag opnieuw.

Laten wij nu de palmpasenkruisen en de palmtakjes gaan zegenen.

PREEKJE

Het thema voor vandaag is "Wie gelooft, looft". Zou iemand van de (grotere) kinderen dat kunnen uitleggen? Als je in Jezus gelooft, als je denkt dat Hij echt de Zoon van God is, als je denkt dat Hij echt al die wonderen heeft gedaan - zieke mensen beter gemaakt, een paar dode mensen weer levend gemaakt - dan ga je zeggen, dat je het geweldig goed vindt dat Jezus al die dingen heeft gedaan. Iemand loven is zeggen, dat iemand iets heel goed heeft gedaan. Wie gelooft, looft.

Nou, geloven jullie in Jezus? Steek eens je vinger op als je in Jezus gelooft! Nu een moeilijke vraag: Waarom geloven jullie in Jezus? Het staat wel allemaal in de Bijbel, maar is dat wel waar?
Vertel over de apostelen, die ook grote dingen hebben gedaan.
En over de heiligen, bijvoorbeeld pater Karel Houben (1893 overleden), die ook veel wonderen heeft gedaan. En er zijn ook veel gewone mensen, die heel erg lieve dingen doen. Altijd maar weer zorgen voor zieken en armen. Niet aan zichzelf denken.
Als wij geloven, moeten wij loven, niet alleen met woorden, maar ook met daden, wij moeten goede dingen doen.

De vraag is nu: welke goede dingen. Aan het begin zei ik, dat de mensen in Jezus' tijd zo veranderden. De ene keer riepen zij: Hosanna, hoera voor Jezus. Een andere keer riepen zij: Aan het kruis met Hem.
Veranderen wij ook weleens? Als je moeder roept: Wil je een koekje, dan kom je meestal aangerend. En als ze roept: Wil je even helpen opruimen, dan blijven wij weleens weg. Dan doen wij alsof wij het niet horen.

Kiezen voor Jezus is altijd ja-zeggen tegen wat moet gebeuren. Kunnen wij spelen ... dan doen wij dat. Moeten wij huiswerk maken ... dan doen wij dat. Moeten wij binnenkomen om te eten ... dan doen wij doet? Mogen wij computeren ... dan doen wij dat. Moeten wij stoppen met computeren en naar bed gaan ... dan doen wij dat.

Wie gelooft, looft. Laten wij kiezen voor Jezus. Niet alleen nu in de kerk, maar altijd en overal. Zeggen wij altijd ja als er iets moet of mag gebeuren.