3e zondag in de vasten C - 2007

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 194 niet laden

OPENINGSWOORD

Broeders en zusters, allemaal van harte welkom! Het is vandaag de derde zondag van de veertigdagentijd.

Ik neem aan, dat wij allemaal weleens genoten hebben van een prachtige zonsondergang aan het strand. Dat je de zon als een grote rode vuurbal langzaam in de zee ziet wegzakken. De hele horizon staat als het ware in brand. De zee schittert van de kleuren. Of dat wij in een prachtig bergachtig landschap wandelden. Weidse vergezichten. Mooie blauwe lucht achter met groen beklede bergen. Wij spreken dan weleens over betoverende landschappen.

Mozes, in de eerste lezing van vandaag, maakt iets mee wat nog veel indrukwekkender is. Hij ziet een brandende braamstruik. Hij brandt, maar verteert niet. En als hij dat bijzondere verschijnsel nadert, weerklinkt de stem van God. En Mozes bedekte zijn gezicht, omdat hij niet naar God durfde op te zien.

Wij hebben hier in de kerk geen betoverende landschappen, en nog minder een brandende braamstruik. Maar dit is wel het Huis van God. Jezus Christus is hier lichamelijk aanwezig. In het tabernakel. Zo aanstonds op het altaar. Ja, strakjes zelfs lichamelijk aanwezig in ons eigen hart.

Proberen wij te beseffen op welk een heilige plaats wij zijn. Voelen wij ons met God en met elkaar verbonden.

OPENINGSGEBED

Laat ons bidden. God, Gij weet wat er in de mens omgaat, Gij schouwt in de diepte van ieders hart; Gij kent ons pogen en ons falen. Daarom zijt Gij een God van groot geduld. Doe ons geloven dat Gij bij machte zijt de zonde weg te nemen uit ons hart, en schenk ons uw heilige Geest door Jezus Christus, uw Zoon. Die met U ... . Amen.

PREEK

Iedere dag opnieuw horen wij op het journaal over allerlei ongelukken. Nu hoorden wij weer gisteren weer over een enorme bomaanslag in Irak met wel honderd doden.

Het begin van het evangelie van vandaag lijkt wel een beetje op een journaal. Mensen vertellen Jezus over de wrede tiran, Pilatus, die een aantal Galilee