In absolute termen spreken

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Als je absolute woorden wil lezen over Jezus, die de Christus wordt genoemd, dan moet je twee brieven lezen: de brief aan de Kolossenzen en de brief aan de Efesiërs. Dan zit je in de hoogste verheerlijking. Daar is geen enkel superlatief sterk genoeg. Het is alsof onze woorden te mager zijn om te zeggen wie die Christus is. Het staat er vandaag ook letterlijk: Hij is boven elke naam die genoemd wordt.

Het is bijna triomfalistisch. Deze hooggestemde taal ligt ons niet. Wij zijn allergisch voor dweperij en absolute en glorieuze uitspraken. Wij houden het liever bij een kort woord, bij zakelijke mededelingen, bij informatie die geverifieerd kan worden. Maar overvloed van grote woorden en majestueuze titels doet ons huiveren. Wij hebben de verering van helden terecht afgeleerd. Ze hebben in ons jongste verleden overduidelijk gefaald. Daarom zal de taal van deze brief ons niet sterk boeien. Misschien zelfs integendeel.

Maar dan vergeten wij ook iets. Wij vergeten dan, dat hier liturgie gepleegd wordt, dat hier gevierd wordt. En in een echt feest is er overvloed! Het mooiste is niet mooi genoeg, het beste is nog niet goed genoeg. Dan staat de tijd stil, dan rekenen we niet meer met kleine cijfertjes. Het moet maar eens duidelijk zijn, dat we hier méér gedenken dan we kunnen zeggen met woorden. Dan is er muziek, geschenk en gewaad nodig, versiering van het lichaam en de tafel, van de bomen en de planten. Alles staat in volle tooi.

Dat begrijpen we heel goed. We doen dat ook geregeld. Uren en dagen werken we daaraan. Met velen. Het moet nu maar eens zichtbaar zijn voor iedereen, dat we diep gelukkig zijn. Maar beeld je eens in, dat je voor dat alles alleen maar woorden hebt om ze neer te schrijven in een brief. Dan kan je niet anders doen dan de woorden uitrekken, hun betekenis verhogen, hun draagwijdte verlengen en verleggen.

Dat gebeurt nu in de brief aan de Efesiërs. Christus is hier gewoon alles, meer dan alles! Ja, hoe zeg je zoiets? Dan zeg je wat hier geschreven staat. Hij is hoog boven alle heerschappijen, machten, krachten en hoogheden, niet alleen in deze tijd maar ook in de toekomstige tijd. Hij omspant en overstijgt alles. Met woorden als: absoluut alles en altijd zeg je nog te weinig.

En tegelijkertijd is er de vraag om dit alles te zien met ons innerlijk oog! Zodat het niet enkel uiterlijk vertoon is maar een zekerheid van het hart. Wat we geloven, is niet klein, niet niets. Het is alles voor hen die geloven.

Dat is Hemelvaart. Jezus is aangekomen. Hij is de Christus, de Heer. Hij vervult ons van een hoop die zeker is: wij dienen niet een kleine zaak. En vooral... we dienen een zaak die toekomst heeft.