Een dubbel begin

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

De meeste boeken eindigen met een duidelijk slot. De boef is dan gevangen. De twee geliefden hebben elkaar. De held sterft een tragische dood. Hoe dan ook: het einde is een slot. Dat is ook zo hij een muziekstuk, een toneelstuk, een film. Ook overwegingen moeten een duidelijk slot hebben.

Nu is het merkwaardige van het evangelie van Lucas dat het geen slot heeft. Aan het einde van zijn evangelie dat we zojuist lazen zet Lucas geen slot, maar een dubbel begin. Heel merkwaardig! Maar wel logisch als je beseft wat de bedoeling van Lucas is.

Een dubbel begin: Het eerste begin is dat Jezus naar de hemel gaat. Hoe we ons die hemel voor moeten stellen, waar die is, hoe die eruit ziet: daar weten we weinig van. Weinig, maar wel iets: want vanuit die hemel zendt Jezus zijn Geest. Die hemel moet dus een toestand zijn waarin je intenser leeft dan hier. Het moet iets zijn van waaruit je meer kunt dan hier. Jezus zendt vanuit die hemel zijn Geest. Dat is Hem op aarde nooit gelukt. Het is Hem nooit gelukt zijn leerlingen te vervullen van zijn Geest. Het lukt Hem wel vanuit die hemel. De resultaten liegen er niet om. Dus de hemelvaart van Jezus maakt Hem niet dood, maakt geen einde aan zijn activiteiten, maar brengt Hem tot een activiteit welke Hij nooit tevoren had opgebracht. Dat is het eerste begin.

Het tweede begin waar het evangelie van Lucas van vertelt geldt ons mensen, die nog op aarde leven. Sta niet naar de hemel te staren, wordt er gezegd. Als je vervuld bent van de Geest van Jezus, als je voelt dat die Geest over je gekomen is: ga dan aan de slag, staar niet naar de hemel, steek je handen uit de mouwen, laat die Geest, die in je is, naar buiten komen.

Het einde van het evangelie zegt dat Jezus begint met het zenden van zijn Geest. En daar is Hij nog niet mee opgehouden. Want hoe vaak komen wij mensen tegen die die goede Geest te pakken hebben. Het einde van het evangelie zegt dat er een vervolgverhaal komt. Het verhaal van wat wij met die goede Geest gedaan hebben.