6e zondag Pasen (2010)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 194 niet laden

OPENINGSWOORD

Broeders en zusters, allemaal van harte welkom. Ook alle mensen uit Vlaanderen en Nederland, die via Radio Maria met ons zijn verbonden, fijn, dat wij als één volk van God samen deze heilige Eucharistie kunnen vieren rondom het altaar van Onze Heer Jezus Christus.

Alle dagen horen wij op het nieuws over vijandelijkheden tussen volkeren of bevolkingsgroepen. Mensen kunnen op gegeven moment nog alleen maar denken in termen van haat en wraak. Ook de gevolgen van de economische crisis brengt de mensen hier en daar al tot geweld. Zij zijn vergeten wat het is om lief te hebben en dat je vrede alleen maar kunt verkrijgen door samen te dragen en door elkaar te verdragen.

Zo hebben wij allemaal wel van die kleine of grote dingen, die wij even vergeten zijn, waarden en normen, die wij uit het oog verloren hebben.

Vandaag horen wij Jezus Christus zeggen, dat Hij de heilige Geest zal zenden. Die zal ons alles leren en in herinnering brengen wat Jezus heeft gezegd.

Moge de heilige Geest ieder van ons bezielen, ons helpen om te leven vanuit de Blijde Boodschap van Onze Heer, een boodschap van verzoening en vrede.

Beginnen wij met ons te verzoenen met God en met elkaar.

OPENINGSGEBED

Laat ons bidden. Heer onze God, zie genadig neer op uw gemeenschap, die in naam van Jezus hier verzameld is. Wij bidden dat uw heilige Geest ons leert en in herinnering brengt al wat uw Zoon ons geleerd heeft. Dan zullen wij zijn gebod volbrengen, en voor elkaar liefde en vreugde zijn. Door ... . Amen.

KINDERWOORDDIENST

PREEK

Mensen zijn in de loop van hun bestaansgeschiedenis al heel gauw gaan zoeken naar mogelijkheden om hun eigen woorden of die van anderen vast te houden, te kunnen bewaren. Het begon met rotstekeningen, toen ging men op steen schrijven, perkament. Toen op papier, cassettebanden, microfilms en tegenwoordig zetten wij bijna alles in de computer.

De woorden van Jezus zijn ook vastgelegd. Maar het is natuurlijk een groot verschil of je die woorden op papier bewaart of dat je ze bewaart in je hart.

Wanneer Jezus vandaag in het evangelie zegt "Als iemand mij liefheeft zal hij mijn woord onderhouden", dan bedoelt Hij dit laatste. Je kunt een woord van Jezus alleen maar echt bewaren door het te onderhouden, door het te beleven. En dat is een teken van leven, van liefde, van betrokkenheid. Wij bij Hem, en Hij bij ons. Als wij een woord alleen maar op papier bewaren en er verder niets mee doen, is het dan niet alleen maar een dode letter, één van de vele boeken in de kast!?

De heilige Schrift, de Bijbel, kent drie manieren om het Woord van God vast te houden. De eerste is luisteren naar het Woord van God. Naar Gods Woord kun je eigenlijk alleen maar luisteren met je hart. Als je je hart niet voor Hem opent, wordt het Woord niet in je hele mens-zijn opgenomen. Je moet verlangend uitzien naar het Woord van God, zoals de kleine Samuël in het Oude Testament zei: "Spreek, Heer, uw dienaar luistert". En wat was hij nieuwsgierig naar wat Jahwe God hem ging zeggen.

Luisteren, broeders en zusters, is meer dan horen. Hoe vaak gebeurt het niet, dat als een kind door zijn moeder wordt geroepen als het buiten aan het spelen is, dat het dan wel haar stem hóórt, maar het dringt niet tot het kind door, omdat het eigenlijk door iets anders in beslag wordt genomen, of het kind wìl het niet horen. Je moet het Woord van God een plaats in je leven wìllen geven.

De tweede manier om het Woord van God vast te houden is door erop te vertrouwen. Het Woord van God kun je nooit helemaal begrijpen. Want God is zoveel groter dan wij! Het kan zijn, dat jijzelf een heel ander idee over iets hebt. Iemand vertrouwen wil dan zeggen, dat je doet wat hij vraagt of zegt... in het vertrouwen, dat hij het wel beter zal weten. Zijn wij zo nederig... of zijn wij zo hoogmoedig als Adam en Eva, die dachten het toch beter te weten dan God?

De apostel Petrus geeft het goede voorbeeld. De hele nacht heeft hij gevist. Zijn visserservaring zegt hem, dat er in het hele meer geen visje te bekennen is. En toch gooit hij op het woord van de Heer de netten nog eens uit. Hij vertrouwt de Heer méér dan hij zichzelf vertrouwt.

Een derde manier om Gods Woord te bewaren is door het te doen. De apostel Jakobus zegt in zijn brief, dat wij niet alleen toehoorders moeten zijn, maar ook uitvoerders. En dan gaat het niet om het slaafs uitvoeren van bevelen, maar om het je met hart en ziel inzetten voor het gevraagde. Wie zo het Woord van God bewaart, die leeft niet in de duisternis, maar in het licht.

De evangelist Johannes zegt, dat Jezus het Woord is dat is vleesgeworden, het mensgeworden Woord van God. Jezus is als een Woord dat God uitspreekt, zo krachtig, dat het mens wordt, God-mens. Wie Jezus ontmoet, ontmoet God. Wie het Woord van God in zijn leven opneemt, neemt God op in zijn leven. God is dan zijn voedsel, de bron van wijsheid waaruit hij leeft.

Veel van onze protestantse medechristenen hebben eigenlijk een veel grotere eerbied voor het Woord Gods dan veel katholieken. Om te beginnen hebben velen van hen een bijbel in huis, lezen ze er iedere dag in, ze kunnen heel wat citaten opzeggen. Niet dat dat zaligmakend is, maar alleen wie de bijbel, het Woord Gods, kent, kan proberen er naar te leven.

Soms maak je weleens mee, dat mensen brieven van een overleden geliefde bewaren, koesteren, als een kostbare schat. Door de brieven voelen zij zich bijzonder met de overledene verbonden. Als ze de brieven lezen en herlezen, zien ze hun dierbare weer helemaal voor zich, is hij bij hen. De brieven geven hen kracht, troost. Dit kan ook het Woord Gods in nog veel sterkere mate voor ons doen.

Beste mensen, wij allemaal hebben weleens een beetje bemoediging nodig, goed nieuws te midden van alle ellende in deze wereld. Kom ik gisterenmiddag in de parochiezaal, hebben mensen al weer alle tafels en stoelen en kopjes en schoteltjes voor de koffie klaargezet. Gisteravond kwam er een misdienaartje, Jesse. Hij stond niet op de dienlijst, maar hij had zo´n zin om te dienen! Nou ben je toch dankbaar en apetrots dat je zulke misdienaars hebt! Ik denk aan Hans Comajta en Rob Vos, die deze twee weken veel extra tijd geven aan het mogelijk maken van de uitzendingen voor Radio Maria. Henk Smolenaars, die met twee koren is gekomen om aan deze Radio-uitzending een extra feestelijk tintje te geven. Van dat soort dingen word je toch helemaal blij!?

Maar zo, beste medegelovigen, kan het ook met het Woord Gods gaan. Ik kan me voorstellen, dat er oudere mensen zijn, die denken: Wat is dit nu weer!? Vroeger mochten wij de bijbel niet lezen! En nu moeten we de bijbel weer wel lezen? Ik begrijp die gevoelens. Veranderingen gaan soms snel, te snel. Maar ook het lezen in de bijbel - als je er tenminste echt even voor gaat zitten - kan je zo'n oppepper geven, zoveel liefde, wijsheid en kracht.

Als je nog geen bijbel hebt, ga er een kopen. Wij hebben op de pastorie contact met een boekhandel en kunnen 10% korting krijgen. Nemen wij Gods Woord in ons op en proberen wij er naar te leven. Europa gaat misschien - alle inspanningen van de politici ten spijt - een zeer moeilijke tijd tegemoet. Wie weet hoezeer wij de wijsheid en de kracht, die in het Woord Gods verborgen liggen, dan nog nodig hebben!? Het Woord Gods, van harte aanbevolen, ook voor thuisgebruik.