Leve het leven (2010)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 198 niet laden

Paaswake gezinsviering

WAT IK BEGRIJP...

Lieve kinderen en u allen.
Begrijpen jullie Pasen? Wat dat is? Ik begrijp dat Jezus dood was. Erg genoeg! Ze hadden hem vermoord, die bange soldaten uit Rome. Dat begrijp ik wel. En toen Jezus begraven was, toen leefde hij toch nog verder in het hart van zijn vrienden. Dat begrijp ik ook. Ze waren vol van hem. Zijn woorden klonken nog sterker in hun hart dan toen hij nog bij hen was! Dat begrijp ik. Ze hoorde het hem zeggen: ‘Vergeef elkaar!', ‘Deel je brood samen!', ‘God is liefde', ‘Ik ben de naakte die gekleed moet worden en de zieke die hulp verwacht.' En dus kwamen ze hem tegen. Bijna op elke hoek van de straat. Aan tafel zetten ze een bord voor hem klaar en een stoel. Hij hoorde erbij. Het was alsof hij elk moment binnen kon komen. Hij was er niet, en tegelijk meer dan ooit. Het was niet afgelopen. Zijn werk ging verder. Ze gingen nu maar zelf mensen vergeven, zieken bezoeken en brood delen.
Wat ik ook begrijp, dat is dat Jezus voor God niet verloren was. Jezus was niet meer in onze geschiedenis, maar hij was natuurlijk wel nog in God, bij de Eeuwige, waar alles wat waar en schoon en lief is, thuis komt. Dat is allemaal heel begrijpelijk, vind ik.

 

WAT IK NIET BEGRIJP!

Maar wat ik niet begrijp, dat is hoe dat kan, hoe dat gegaan is... Misschien wil ik teveel begrijpen.
En weet je wat ik doe? Als ik iets niet begrijp dan vraag ik het aan de kinderen. Wie weet wat Pasen is? Ik herinner me het antwoord van Eric nog goed. Hij keek me aan met een samenzweerderige blik en zei met een diepe stem: ‘Toen is Jezus uit de grot ontsnapt...' Kijk, daar kan ik wat mee! Jezus is ontsnapt. Uit de pijn, uit het donker, uit de grot. Hij is vrij geworden en licht. Of wat vind je van het antwoord van Madelon. ‘Pasen', zei ze met een lieve zachte stem, ‘Pasen is dat Maria eieren uitdeelde onder de apostelen.' Kijk, dat snap ik. De moeder van Jezus zit met zijn vrienden samen. Ze huilen en snikken en troosten elkaar. En ineens staat Maria op en gaat naar de keuken. ‘Zo, nu gaan we eens wat eten!' en ze komt met een schaal vol eieren. Je kunt niet blijven treuren. Jezus is bij God en wij zetten zijn werk voort.
Met Pasen vieren we dat we er niet zijn om dood te gaan, maar om te leven, Jezus achterna, ontsnappen uit het water en uit de grot, brood delend en eieren. Leve het leven!