Pasen gebeurt vandaag

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Hoe dikwijls zullen we in deze dagen zingen: "De Heer is waarlijk opgestaan". We zingen dit lied vanuit de geloofservaring van twintig eeuwen christendom en het wordt op deze hoogdag overal ter wereld gezongen. Zeker, het is een ongehoorde boodschap: de Heer is waarlijk opgestaan. We kunnen dat niet begrijpen, maar alleen gelovig aanvaarden. Ongelovigen kunnen zich de vraag stellen: hoe kun je in een wereld, die steunt op techniek en wetenschap, geloof hechten aan een oncontroleerbaar verhaal dat ons van eeuwen geleden is overgeleverd? Hoe kan een dode tot leven komen? Op zulke grote levensvragen kan men niet in ‘een twee drie' een antwoord geven. Ik zou zeggen, laat ons minstens op deze hoogdag van Pasen geen al te menselijk antwoord vragen, maar geloven dat God de macht bezit om onvergankelijk leven te schenken aan mensen en dat Hij dit bewezen heeft door Jezus te doen opstaan uit de dood. In dit geloof weten wij ons gesterkt door het geloof van miljoenen mensen. Wij vergeten vaak dat het voor de eerste christenen even moeilijk was om de verrijzenis van de Heer te aanvaarden.

De leerlingen van Jezus hebben Hem van het kruis genomen, begraven in een rotsholte en een zware steen voor het graf gerold. Ze namen voorzorgsmaatregelen tegen het bederf van het dode lichaam: ze gebruikten honderd pond kostbare nardusbalsem. En wanneer de vrouwen komen vertellen dat het graf leeg is, is de reactie van de apostelen: beuzelpraat. Niemand van hen dacht er ook maar een moment aan dat Jezus zou verrijzen. Nochtans had Hij hen ingeprent dat Hij zou verrijzen, maar dat konden ze zich niet voorstellen. Na Jezus, dood sluiten ze zich op in een zaal waarvan de deuren en ramen potdicht zijn. En toch, Jezus is er. Maria Magdalena ontmoet Hem in de tuin. Zij denkt: het is de tuinman. Maar, het is de levende Heer. De leerlingen van Emmaüs, die Jeruzalem verlaten, ontmoeten Hem en denken: het is een man die toevallig dezelfde kant uit moet. Maar, het is Jezus. Zij hebben het getuigenis nodig van de engel: "wat zoekt gij de Levende bij de doden? ... Hij gaat u voor naar Galilea." Zij hebben het getuigenis nodig van de andere leerlingen: wij hebben de Heer gezien, Hij leeft. Deze paasboodschap maakt hen tot nieuwe mensen.

Dezelfde geloofsweg hebben wij te gaan. De paasboodschap stuurt ons terug naar de mensen met een dringende boodschap. De verrijzenis van Jezus is niet zozeer een geloofspunt, het is veel meer een boodschap waarnaar geleefd moet worden. Deze paasboodschap moeten wij niet alleen verkondigen in de Kerk, maar meer nog er naar leven. "Ga naar Galilea, daar zal Hij u voorgaan." Galilea is de streek waar de apostelen vandaan kwamen. Voor ons is dat thuis, het leven van iedere dag, de straat waarin je woont, de omgeving waar je werkt, de kring van mensen die je tegenkomt.

Geloven in de verrijzenis van Jezus is vragen om de verrijzenis van alle mensen uit dodelijke situaties; is zich inzetten voor de verrijzenis, het herleven van de hele wereld. Dit rijk van licht en leven, dat met Jezus in de wereld kwam, moet verder uitgebouwd worden. Waar mensen echt onbaatzuchtig elkaar liefhebben, waar mensen echt bezorgd zijn voor elkaar, daar breekt iets door van het nieuwe leven dat ons gegeven is. Het moet aan onze handel en wandel te zien zijn dat Jezus midden onder ons aanwezig is als de Levende. Ons paasgeloof moet een hefboom zijn voor een betere wereld, een wereld zoals God die droomt. Dat visioen vieren wij vandaag en in die geest wens ik u allen een Zalig Paasfeest!