De nachtwacht

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Rembrandt is een grote meneer. Zijn Nachtwacht is één van zijn grootste werken. Het is terecht wereldberoemd. Ik weet niet of hij bij het schilderen aan Lucas heeft gedacht. Waarschijnlijk niet. Toch gaat dit stuk bij Lucas over het waken, ook in het holste van de nacht. Leerlingen moeten dus wakker liggen, liefst van het Rijk Gods. Dat is al een heel ernstige vraag waard. Waarvan of waarvoor liggen mensen wakker? Het is triestig als het alleen maar gebeurt als we met onszelf in de knoei liggen. Het is heel gezond als we wakker kunnen liggen voor iets en van iets buiten ons.

Zo is dus de leerling: hij ligt wakker van het Rijk Gods. Hij houdt zich gereed voor de tocht. Hij slaapt als het ware met de battledress aan... Hij houdt de lendenen omgord, zo staat het er wat beschaafder. Maar de leerling wordt altijd gereed bevonden. Hij houdt de lampen brandend. Matteüs zou er meteen aan toevoegen: vergeet ook de olie niet. Zo is dus de leerling. Een wakker mens.

Dan zal er iets groots gebeuren: dan zal de Heer langs komen en zich ook de lendenen omgorden om hun dienaar te zijn. Hij zal de dienaar zijn van de dienaar. Hij wil de bedienaar zijn van hun vreugde. Dan mag de dief komen, de vijand van ons geluk. De nachtwaker zal wel weten voor wie hij de deur zal openen en voor wie hij de deur zal sluiten. Het is niet om het even met wie we op stap gaan. Het is ook niet om het even op wie we wachten in onze dromen. Op de dief die ons zal overvallen op een onbewaakt ogenblik of op de Heer die onze vreugde zal dienen.