Bidden in deze tijd (2010)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 215 niet laden

Broeders en zusters, bidden is er niet gemakkelijker op geworden deze laatste jaren.

In de maatschappij die zich steeds meer en meer van het geloof begint af te keren lijkt alles goed te gaan. Terwijl de gelovige gemeenschap telkens weer negatief in het nieuws komt en de reacties van de kerkelijke overheden op zijn zachts gezegd als wereldvreemd overkomen. Zelfs de sterkste onder ons zouden gaan twijfelen.

Luistert die God nog wel naar ons, of is Hij ergens anders mee bezig?

In de eerste lezing zien we het andere uiterste. Abraham lijkt hier God lijfelijk te aanschouwen. Praat met de Heer in een echt gesprek. Durft het zelfs aan om te blijven aandringen. Er is geen twijfel bij Abraham of er wel een God is, en of deze God wel luistert.

Bij de apostelen ligt het al wat moeilijker. Jezus praat met zijn Vader zoals een zoon met zijn vader spreekt. De apostelen zien dat dit gebed heel anders is dan het afdreunen van gebeden zoals zij gewoon zijn. Vandaar hun vraag aan Jezus om hen ook zo te leren bidden. Jezus leert hun daarop het gebed tot de Vader. Opvallend is toch dat dit gebed wel degelijk een smeekgebed is. Na de Heer verheerlijkt te hebben vragen we voor onszelf brood, vergiffenis en verlossing van het kwaad. Jezus gaat nog verder in zijn uitleg, en geeft aan dat als je maar genoeg aandringt de kans groot is dat je ook krijgt wat je vraagt.

Doch zo simpel is het niet.

Abraham bleef maar aandringen bij God om Sodoma en Gomorra te sparen. Hij wist dat zijn neef Lot met zijn familie daar woonde, dus geheel vrijblijvend was dit niet. We weten hoe dit verhaal is afgelopen. Uiteindelijk heeft God die steden vernietigd. Lot is ontsnapt met zijn twee dochters, doch zijn vrouw keek achterom en is daarbij in een zoutpilaar veranderd. Dus alhoewel Abraham bleef aandringen kreeg hij uiteindelijk niet wat hij wilde.

Als je uit een flatgebouw valt, mag je onderweg bidden zo veel je wil, uiteindelijk zal je nog te pletter vallen. Studeer je niet genoeg, dan gaat een gebed je niet veel helpen bij de examens. Rij je onvoorzichtig, dan gaat bidden je niet beschermen tegen ongevallen. Het enige wat Jezus belooft is dat de Vader je zijn heilige Geest stuurt wanneer je er om vraagt.  Als iedereen deelt is er toch brood genoeg. Als iedereen schulden vergeeft zijn ook de jouwe vergeven. Doch sterkte kunnen we uit het gebed verkrijgen, als we maar genoeg aandringen.

Ons probleem met bidden in deze tijd heeft dus eer te maken met te weinig bidden en over de verkeerde zaken met de Heer te praten. De beroemde arts en theoloog Albert Schweitzer zei eens: "Bidden verandert de wereld niet. Maar bidden verandert de mens en de mens verandert de wereld." Bidden moet je dus in de eerste plaats doen om jezelf te veranderen, de rest komt dan wel vanzelf.