Met vertrouwen op reis

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

In de krant stond een alleraardigst artikel over vakantievieren en bagage meenemen. Het lijkt er op dat 'op vakantie gaan' big business is voor verzekeraars. Ongevallen, diefstal, ziekte, wanprestatie, alles kunnen we verzekeren. En als het dan wat tegenvalt met die zonovergoten landschappen, die stille stranden of rustieke dorpjes, dan kunnen we klagen en procederen, want we kregen immers geen waar voor ons geld.

Durven we ook zonder die ingebouwde zekerheden op reis te gaan? Ga eens op stap op de bonnefooi, zoek zelf naar een camping of restaurant. Tegenvallers kunnen een geweldige leerschool zijn, als je ze op niemand anders kunt verhalen. Kun je een mooi plan loslaten, kun je improviseren, kun je er het beste van maken en vooral je goede humeur bewaren?

Zo reizen kan je veel Ieren over de levensreis, die ieder mens onderneemt. Ook daar geldt: kijk met eigen ogen, voel met eigen hart en Iaat je niet teveel voorschrijven door al die wettenmakers en regelgevers, die weten hoe het hoort. Mij dunkt, dat Jezus zoiets bedoeld, als Hij de 72 leerlingen uitstuurt. Gebruik je verstand en speel in op het moment, leer van de situatie die je aantreft en neem niet teveel bagage mee, die maakt het voortgaan moeilijk en is ook lastig, want er zijn altijd wel dieven, die het erop gemunt hebben.

Wat dragen we allemaal niet mee op onze levensreis, waardoor we moeilijk kunnen bewegen en voortgang maken. Materiële dingen, waaraan we zo gehecht zijn. Maar vaak ook de geestelijke bagage in de vorm van nare herinneringen, vooroordelen, teleurstellingen en angsten, leerstellingen en dogma's: zo hoort het en niet anders; verwijten, valse hoop, onuitgesproken verdriet. Al die gedachten en gevoelens maken het ons moeilijk om ontspannen te genieten en te leven. Onze spontaniteit verdwijnt achter zorgelijkheid. Onze vreugde wordt bedolven onder ergernis.

Waarvoor kies je? Blijven zitten waar je zit met al die koffers vol verleden of op stap naar de toekomst. Naar de verte met nieuwe ontmoetingen en kansen. 'U hebt goed praten, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan.'

Misschien is Jezus wel erg radicaal als Hij zegt: 'geen beurs, geen koffer, geen schoenen.' Maar de strekking is duidelijk. Maak je niet tot mikpunt van roof en jaloezie, maar kies voor de ontmoeting. En precies in die ontmoeting mag je wellicht een nieuw mens worden, opnieuw beginnen. Elke ontmoeting in den vreemde is als een geboorte. Vertrouw er maar op dat het je goed gaat, als je vrede uitstraalt, als je de zieken geneest en zodoende Iaat zien wat bedoeld is met het Rijk van God: een nieuwe wereld, waar mensen elkaar nodig hebben, waarin mensen van betekenis zijn voor elkaar.

Vertrouwen in plaats van verzekeringen. Aanbod in plaats van recht, zelf doen in plaats van blijven zitten waar je zit. Hoe dat kan weet ik ook niet precies. Onze samenleving is duur en te ingewikkeld geworden. Maar als het kan: een beetje meer vertrouwen dan doet me dat erg goed. Vooral op die gebieden, waar verzekeringen niet helpen: liefde, mededogen, vreugde.

Zoals de waard is zo vertrouwd hij zijn gasten. Een goede, vertrouwvolle waard zijn, met open armen en een gastvrij huis, zou niemand van ons misstaan. En, eerlijk is eerlijk, we verlangen er allemaal naar Jezus leert zijn leerlingen te vertrouwen op mensen en na tegenvallers, nieuw kansen te verwachten. En het werkt. Ze komen dol enthousiast terug. Ze zijn niets tekort gekomen en de duivel is overwonnen. En die duivel heet ook: angst om tekort te komen, om controle te verliezen en niet alles in de hand te hebben. Verheug je, dat je zo geroepen bent tot echt en diep geluk. Of: dat je naam staat opgetekend in de hemel.