Het lam en de wolf (2004)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 198 niet laden

WORST

‘Ik zend u als lammeren tussen de wolven.' Op deze zin viel mijn oog. Een medestudent had de preekbeurt. Thema van de viering was 'delen'. ‘Er kan pas echte vrede ontstaan als wij leren delen', zei hij. ‘Delen gaat nooit vervelen', rijmde hij enthosuias. Integendeel, delen geeft ons echte vreugde en innerlijke vrede.' Hij werd steeds enthousiaster.
Na de viering aten we in de mensa. De zusters hadden zuurkool en rookworst gekookt. Ook de predikant schoof bij ons aan tafel. We waren met zijn zessen. Er waren zeven stukken rookworst. Onze predikant had als eerste zijn bord leeg. Hij schept nog eens op en pakt het laatste stuk rookworst. Zet snel zijn vork en mes erin. ‘Zullen we die d-e-l-e-n?', vroeg iemand met nadruk op delen, om hem nog even aan de preek te herinneren. ‘Is goed', zei hij zonder vreugde en innerlijke vrede.
‘Ik zend u als lammeren tussen de wolven.' Het lam woont in ons. Maar ook de wolf. Onze predikant vergat in zijn preek zijn wolf. En tijdens het eten zijn lam.

ZEVENDE HEMEL

Mahatma gandhi was pas getrouwd en nog in de zevende hemel. Zijn vader was ernstig ziek. Vóór het slapen gaan, dacht hij: eigenlijk zou ik bij mijn vader moeten waken. Maar de aantrekkingskracht van zijn vrouw was zo groot. Niet te weerstaan. 'Morgen breng ik de nacht bij mijn vader door', heeft hij misschien nog gedacht. De volgende morgen vindt hij zijn vader dood in bed. Dit voorval schudt hem wakker. Hij heeft de moed zijn wolf recht in de ogen te kijken. Hij ziet zijn zwakte onder ogen. Heel zijn leven werkt hij om zijn lam te laten groeien. En hoe?!

LIEFDE VOOR DE WOLF

‘Ik zend u als lammeren tussen de wolven.'
Kunnen we misschien toch ooit alleen maar lam zijn?? Een non schrijft: vroeger streefde ik er naar om alle duisternis uit mijn leven te bannen. Verdriet, boosheid, hebzucht, angst of depressieve gevoelens mochten er niet zijn. Ik beoefende positief denken. Ik zette me in voor de medemens. Ik vond kracht in gebed en meditatie. Dit hielp prima om geen last te hebben van negatieve emoties. Tot op een dag de duisternis bij mij binnensloop als een ongenode gast. Positief denken, bidden, mediterenvriendschap ... het hielp allemaal niets. Golven van verdriet, angst en depressie stroomden mijn leven binnen. Alles werd pijn in mij.
Op een dag ontmoet zij in Engeland een boeddhistische non. De boeddhiste luisterde naar haar verhaal en zei: ‘je probeert je duisternis uit te bannen. Maar stop dit gevecht. Stop deze strijd. Verzet je niet langer. Benader je verdriet en pijn met mildheid, met begrip. Sluit vrede met je donkere kant, met je wolf. Ga een liefdevolle relatie aan met je kwetsuren, met je wonden, met je zwaktes. Het is niet het volmaakte, maar het onvolmaakte dat smeekt om onze liefde!!'

BURN-OUT

De wolf leren kennen beminnen. En het lam? Wat doen we met het lam?? We gingen met een groep jongeren lasergamen in valkenburg. Een van hun vaders vervoert ons. We praten over voetbal, oranje, advocaat, wissels. Dan vertelt hij over zijn burn-out. ‘Eigenlijk is het een zegen voor me geweest', zegt hij. ‘Ik had alleen nog maar oog voor mijn werk. Mijn vrouw,kinderen en ikzelf schoten er volledig bij in. Weetje ... ik heb geleerd naar mijn hart te luisteren. Daar hoor ik iets anders dan meer, hoger, harder.... Elke dag doe ik drie oefeningen en iedere avond blik ik terug: 's morgens vóór ik begin te werken ben ik vijf minuten stil. Ik besef dan dat ik besta. Ik ben dan alleen maar aan het zijn. Mijn tweede oefening: elke dag probeer ik naar mijn kinderen te luisteren. En dan echt luisteren! En wat een hobby is geworden: het zoeken van mooie spreuken of teksten. Of.ja, ik ben niet zo'n kerkganger..ik lees de preken van pastoor brouwers op het internet. Dat zijn allemaal vitamientjes voor mijn hart. Meteen reikt hij mij een tekst aan van een moslim uit Koeweit:
‘Liefde is belangrijk
omdat alles waarvan wordt gehouden groeit.
Liefde is de creatieve kracht in het universum.
Alles is altijd in verandering,
maar als er liefde komt kijken,
komt het tot groei en ontwikkeling.
Zelfs planten groeien beter als je ze liefhebt.'
Is dat niet prachtig??

Het lam in mij had gesmuld van het gesprek en de tekst.