Liefde schept goedheid

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Er staat een zin in het evangelie, die je tot nadenken stemt. Er staat: 'Dan zal er een rijke beloning voor jullie zijn: je wordt kinderen van de Allerhoogste, want ook Hij is goed voor ondankbare en slechte mensen'. Hier wordt met andere woorden zonder meer gesteld, dat God onbeperkt goed is. Niet alleen voor goede mensen, niet alleen voor dankbare mensen, maar ook voor - om het maar in gewoon Nederlands te zeggen - mispunten en dwarsliggers. God bemint ook die mensen.

Hoe kan dat? Je bemint toch alleen iets of iemand die goed is? Daar houd je van. Dat is doodnormaal. Onze liefde wordt getrokken tot het goede in een ander. En niemand speelt het klaar om iets wat lelijk is of iemand die lelijk is om daar van te houden. En nu zegt het evangelie dat God ook houdt van ondankbare en slechte mensen. Hoe God dat klaarspeelt zal voor ons altijd wel een raadsel blijven. Je kunt je alleen afvragen: wat gebeurt er dan, als God ook mensen bemint die niet goed zijn.

Wij weten dat God de Schepper is van al wat bestaat. Nu is scheppen iets anders dan gewoon maken. Scheppen is altijd veel creatiever, veel inventiever. En kunstenaar is bij het maken van zijn schepping veel onafhankelijker van wat er bestaat. En zo is God als schepper volkomen onafhankelijk. Gods liefde wordt niet getrokken tot wat goed is. Nee, Gods liefde máákt goed wat slecht is. Als wij van iemand houden, dan is dat omdat die persoon goed is. Als God van iemand houdt, dan is het gevolg dat die mens goed wordt.

Nu vraagt Jezus van ons iets heel moeilijks, maar ook iets zeer moois. Hij vraagt aan ons: willen jullie nu ook eens proberen niet alleen iemand te beminnen die goed is, maar ook iemand die je niet graag mag. En dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat die iemand daarna en daardoor goed wordt. Dus dat jouw liefde, net als Gods liefde, scheppend wordt, creatief wordt, het goede maakt.

En dat moeilijke is mogelijk. Je kunt dat bij een kind zien, maar evenveel bij een volwassene. Als je een kind een complimentje maakt, dan doet dat kind het in het vervolg nog veel beter. Het is een bekend verschijnsel dat een kind dat liefde te kort komt opgroeit tot een agressieve mens. Een kind dat in zijn jonge jaren liefde kreeg groeit op tot een fijne mens. Liefde kweekt goedheid. Liefde maakt goedheid.

Dat is wat Jezus bedoelt, wanneer Hij zegt: 'Als jullie je weldoeners weldoen, is er dan reden tot dankbaarheid. Nee, heb je vijanden lief, doe wel en leen uit, en verwacht daarvoor niets terug. Dan zal er een rijke beloning voor jullie zijn: je wordt kinderen van de Allerhoogste'. En dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat die ander goed wordt.