Drievuldigheidszondag - gezinsviering (2007)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 194 niet laden

OPENINGSWOORD

Allemaal welkom. Zoals Mathio zojuist zei: het is inderdaad een heel moeilijk feest. Het feest van Drie-eenheid betekent, dat God drie is en tegelijk is God één. Is God nu met z'n drieën? Of is er één God? Drie of één? Het is allebei waar. Raar, raar, hoe kan dat?

Wel, ik kan dat ook niet precies uitleggen, maar je zou een beetje aan het volgende kunnen denken. Als je drie verschillende kinderen vraagt wat ze vandaag voor iets leuks willen gaan doen, is de kans groot dat ze drie verschillende dingen noemen. De een wil gaan fietsen, een ander wil naar het strand, en de derde wil gewoon thuis blijven en voetballen met z'n vriendjes. Drie kinderen en zij willen drie verschillende dingen. Het ene kind kan bijvoorbeeld heel goed rekenen, terwijl een ander kind juist heel goed is in taal en die derde, ja, die is natuurlijk heel goed in sport. Kinderen weten niet allemaal hetzelfde, ze kunnen niet allemaal hetzelfde, ze willen niet altijd hetzelfde.

Maar als wij kijken naar God ligt dat heel anders. Er zijn drie verschillende Personen. De één is de Vader, de ander is de Zoon, en de derde is de heilige Geest. Zij zijn heel verschillend, maar zij weten evenveel, ze kunnen evenveel. En zij willen ook altijd hetzelfde. Zij zijn het altijd met elkaar eens. Drie en toch helemaal één. In onze wereld kan dat niet, maar bij God wel. Daarom is er in de wereld van God altijd vrede, blijdschap. Er is nooit onenigheid.

Wij, mensen van de kerk in Velsen-Noord, zijn één grote familie. Er is eigenlijk nooit ruzie in de kerk. Laten wij toch aan God vragen, dat wij nòg meer van God en nòg meer van elkaar gaan houden. Dat wij steeds meer lieven dingen voor elkaar willen gaan doen.

Voor de keren dat wij niet zo lief zijn geweest, niet goed naar God en naar elkaar hebben geluisterd, willen wij nu samen om vergeving vragen.

PREEK

Wie van jullie bidt er weleens? En tot wie bidden jullie dan?
Is God een soort gezin zoals wij thuis ook een gezin hebben?
Met z'n hoevelen zijn jullie thuis, vader en moeder en de kinderen?
En met z'n hoevelen is God in zijn hemelhuis?
Stel je voor: een gezin met vader en moeder, een jongen en een meisje. Die jongen komt ‘s morgens met een slaperige kop naar beneden, iedereen zit al aan tafel en hij zegt alleen maar: "Dag pap". Hij zegt niets tegen zijn moeder en zusje. Is dat leuk?
Zo vindt God het ook niet zo leuk als wij alleen maar tot Jezus bidden. Hij is wel heel blij dat wij met Jezus praten, maar God de Vader zou kunnen denken: "Nu zegt hij ‘Goedemorgen Jezus, dank U voor deze nieuwe dag', maar waarom zegt hij niets tegen Mij!? Ook Ik heb hem deze nieuwe dag gegeven!?" Als ik ‘s morgens wakker word, het eerste wat ik altijd zeg, nog vóórdat ik uit mijn bed stap, is: "Goedemorgen, Vader, Zoon en heilige Geest, goedemorgen lieve moeder Maria en Sint Jozef, goedemorgen engelbewaarder, Sint Michaël, Sint Rafaël en Sint Gabriël, dank U voor deze nieuwe dag. Geef dat ik hem goed gebruiken mag". Dan heb ik al heel eventjes gepraat met mijn allerbeste vrienden van de hemel en dan ga ik opstaan.
Wat zouden wij nu aan God de Vader kunnen vragen? Hij heeft door zijn wil de wereld geschapen, en ook de mensen. Wij zouden dus kunnen vragen: Lieve Vader, geef mij de wil om de wereld weer mooi te maken, een wereld van vrede. Geef mij de wil dat ikzelf weer mooi word, van binnen in mijn hart, geef mij de wil dat ik nooit meer ruzie maak en altijd goed luister, geef dat ik anderen altijd wil helpen. Wij kunnen zeggen: Ik wil gaan voetballen, ik wil buiten spelen. Maar het belangrijkste dat ik wil is dat de wereld en ik weer mooi worden. "Vader, help mij om dat te willen."
Wij kunnen aan Jezus vragen: "Lieve Jezus, U kwam in de wereld om de wil van de Vader te ... doen!" De Vader wilde dat het goede zou gaan gebeuren. En toen zei Jezus: "O, dan zal Ik dan wel even gaan ... doen!" Jezus ging toen voor de zieken zorgen en voor de armen. Hij ging alle mensen vertellen over zijn Vader en over de hemel. En steeds meer mensen gingen met Jezus het goede doen.
Wie gaf Jezus de kracht om al dat goede te doen? Dat was de heilige Geest. "Heilige Geest, geef mij de kracht om het goede te doen." Laten wij dit onthouden: de Vader wil het, de Zoon doet het met de kracht van de heilige Geest.
Wie zijn in de hemel en op aarde de drie allersterksten? Welke drie in de hemel en op aarde weten het allermeest? Wie zijn de allerliefsten?
Laten wij iedere dag even beginnen met te bidden tot de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Zeggen wij: Vader, help mij het goede te willen. Jezus, help mij het goede te doen. Heilige Geest, geef mij de kracht.