33e zondag door het jaar

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 459 niet laden

De WTC toren van Washington was een symbool van de grootheid en de macht van Amerika. Iets om mee te pronken. Een statussymbool.

Moest iemand gezegd hebben zoals Jezus in het evangelie: Wat ge daar ziet, er zal een tijd komen dat er geen steen op de andere zal gelaten worden; men zou hem voor dwaas of een onheilsprofeet gehouden hebben.

En toch gebeurde het: in het jaar 70 werd de tempel van Jeruzalem verwoest en op 11 september werd de WTC toren neergehaald.

De toeristen die stonden te kijken naar de fraaie stenen en wijgeschenken van de tempel van Jeruzalem en de toeristen die voor de WTC toren stonden hadden het nooit voor mogelijk geacht. En toch gebeurde het: het jaar 70 en 11 september zullen voortaan in de geschiedenis boeken staan.

In het evangelie was sprake van onheilspellende gebeurtenissen. Ook Jezus tijd was voor velen een slechte tijd. De mensen spraken ook toen over het einde der tijden. Er liepen heel wat doemdenkers rond die voorspelden dat het einde nabij was. Jezus zet zich af tegen deze doemdenkers. Als je het woordje doem omdraait dan krijgt je het woord moed.

Jezus is geen doemdenker: Hij is een moed denker.

Ook al gebeuren er verschrikkelijke dingen, verlies je vertrouwen niet. Stel je diepste vertrouwen niet in menselijke prestaties: je carriére, je rijkdom. het kan als een kaartenhuisje in elkaar vallen. Stel je diepste vertrouwen in God.

In Amerika werden sinds 11 september de laatste tijd opvallend meer Bijbels verkocht en mensen gingen meer naar de kerk. Een dominee hoorde ik zeggen: in zulke tijden hebben mensen meer nodig dan een sandwich van Mac Donald. Je zag mensen binnen gaan in een kerk. "Alleen bij God ben je veilig".

Wees op je hoede! Laat je niet meesleuren door een geest van onverschilligheid en oppervlakkigheid.

Na de crash van de Amerikaanse boeing gaat men onderzoeken wat de oorzaak kan geweest zijn. Meestal is de grote oorzaak:"metaalmoeheid" het metaal heeft zijn innerlijke kracht verloren.

Vele christenen lijden aan "metaalmoeheid". Door de onverschilligheid en de oppervlakkigheid is hun innerlijke kracht aangetast en zonder dat je het uiterlijk ziet ontstaat er een geestelijke ontbinding en vallen ze uiteen. In onze consumptiewereld dreigen we materieel overvoed en geestelijk ondervoed te geraken.

De zondagsviering is de wekelijkse geestelijke maaltijd die de kerk ons aanbiedt. We moeten er een hele week van leven. Blijf er trouw aan.

Het parochieblad helpt ons "lezende leden" van de kerk te blijven. Ook daarin vinden we geestelijk voedsel voor ons christen zijn.

De tweede opdracht: Het zal voor u uitlopen op het geven van getuigenis. Ge moet durven kleur te bekennen..I

Iemand uit Meer: mijn kleinzoon gaat naar de Vito. Hij is misdienaar in de parochie. Tijdens een avonddienst voor een overledene waren enkele leraars en leerlingen in de kerk. Ze zagen mijn kleinzoon misdienen. 's Anderendaags kon hij het horen: ha! keskespisser. De jongen is ermee gestopt. Hij is niet de eerste jongere die zoiets overkomt.

Het zal voor u uitlopen op het geven van getuigenis. Naar de kerk gaan is een getuigenis geven! Er zijn mensen die niet durven naar de kerk gaan: wat zouden de buren zeggen!
Je valt immers op als je gaat.
In de kerk een boekje nemen en proberen mee te doen is getuigenis geven. We willen erbij horen. We moeten geen schrik hebben om getuigenis te geven; zegt Jezus: "Ik zal u een taal en wijsheid geven die geen van uw tegenstanders zal kunnen weerstaan of weerspreken".
Door standvastig te zijn zult gij uw leven winnen.
Daarvoor hebben we elkaar nodig.

Vandaag verzorgt de fanfare de mis. Een groep muzikanten, heel wat jongeren tussen volwassenen. Moest je aan een van hen zeggen: hier, speel dat eens!. De meesten zouden het niet durven. Solisten lopen niet zo dik. Niet in een fanfare. Niet in een kerk. We hebben mekaar nodig en samen kunnen deze groep mensen mooie muziek maken.

Ook wij als kerk: we zijn geen kerk van solisten maar we hebben allemaal wel iets in onze marge: dat samen leggen, dat delen met elkaar dan zit er muziek ook in onze kerk en onze parochie.