Wanneer zal dat gebeuren?

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Onheilsprofeten zijn er altijd geweest en zullen er altijd wel blijven. Sommigen weten zelfs dag en uur, en komen dat dan ook aan je deur vertellen. Hoewel zij zich al ettelijke keren vergist hebben. Kennelijk hopen ze een bepaalde angst in je wakker te roepen en gedreven door die angst zul je dan wel moeten doen wat ze je zeggen. Het vervelende is, dat ze in hun boodschap een zekere waarheid meeslepen waardoor er nogal wat mensen in trappen. De wereld is eindig, zoals ons leven eindig is. Er zijn inderdaad tekenen dat het einde komen zal, zoals er ook tekenen zijn dat aan ons leven een einde komt. Je hoeft maar één keer ernstig ziek te zijn geweest om dat te weten. En van deze waarheden wordt door die onheilsprofeten dankbaar gebruik gemaakt om ons de stuipen op het lijf te jagen. Maar juist dat laatste is compleet in strijd met het evangelie. Als Jezus spreekt over dat einde maakt Hij ons niet bang, maar bindt Hij ons vier dingen op het hart. Hij zegt: ‘Laat u niet uit het veld slaan; het zal voor u uitlopen op het geven van getuigenis; geen haar van uw hoofd zal verloren gaan; door standvastig te zijn zult ge uw leven winnen.' Dat is vier keer met andere woorden: mensen, je moet niet bang zijn.

Is dan het einde van de wereld of het einde van ons leven niet iets waar je bang van wordt? Ja, natuurlijk zijn we er allemaal bang voor. Daarom stoppen we die onderwerpen ook weg. Je mag er eigenlijk niet over praten. Vandaar dat we tegen een doodzieke mens zeggen: je komt er best bovenop. Maar toch is angst niet goed. Want daardoor vergeten we dat de eindigheid van ons leven een van de sterkste motieven is om waarachtig te leven, om van dit leven te genieten en het op zijn waarde te schatten. Bovendien zouden veel dingen gewoon niet gedaan worden, als we zouden weten dat we nog eindeloos veel tijd hadden. Belangrijker dan een lang leven is een goed, intens en gelukkig leven. Mensen die een keer ernstig ziek zijn geweest weten dat. Zij zijn hun leven anders gaan zien, dieper, rijker.

Ze zijn blijer, dankbaarder. En die tijd van blijheid en dankbaarheid is duizend keer meer waard dan een heel lang leven in sleur en gewoonheid.

Nee, angst is niet goed. De diepste waarde van het leven ontdek je als je nadenkt over de eindigheid ervan. Ruzies en twisten tussen mensen zouden al lang verleden tijd zijn als we zouden beseffen dat wij allemaal hetzelfde lor zullen ondergaan. Iedereen voelt hetzelfde als de dood ons treft. En dan heb je elkaar zo broodnodig. Waarom zouden we dan tijdens ons leven niet met elkaar verbonden willen zijn? En elkaar tot een steun zijn?

Jezus zegt: als je van die dingen hoort, laat je niet uit het veld slaan; laat het tot een getuigenis van liefde en solidariteit worden.