Overweeg terdege

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Was Jezus van Nazaret maar een moment hier. Ik zou Hem vragen, wat Hij met de zojuist gelezen woorden heeft bedoeld. Ik zou Hem de Tien Geboden voorleggen en vooral deze richtingwijzer: Eer uw vader en uw moeder. Je vader en moeder haten, dat kun je niet maken. Ik heb een paar voorbeelden gevonden die mij geholpen hebben om dit te verstaan. Wellicht zijn ze ook voor u verhelderend.

Een jongen kan aardig meekomen in een bepaalde tak van sport. Hij wil er in verder gaan en zijn trainer heeft gezegd: dan niet meer roken, geen druppel alcohol, vijf uur per dag trainen, op tijd naar bed. Wil je dat? Kun je dat? Denk er goed over na, want anders hoef je er niet aan te beginnen.
Een vriendin van mij speelt toneel. Ze doet het niet onverdienstelijk, maar ze wil er de kost mee gaan verdienen. Dat betekent, dat ze geen avond meer thuis is; dat ze midden in de nacht nog moet reizen uit weet-ik-welk-gehucht vandaan; dat er eindeloos gerepeteerd moet worden. Wil je dat?
Grote concerns vragen van hun werknemers, dat ze de koffers pakken en naar verre landen reizen: Zuid-Afrika, Azië, Amerika; vliegtuig in, vliegtuig uit, overnachten in hotelkamers en weinig tijd voor je partner of gezin. Wil je dat?

Zoiets moeten de woorden van Jezus betekenen, als Hij al die mensen met zich mee ziet lopen. Hij zegt: Denk er goed over na als je mij wilt volgen... Het zou kunnen betekenen, dat je tegenover je vader en moeder komt staan, tegenover je kinderen, tegenover je broers en zusters. Het kan zijn (het hoeft niet), dat ze je in je keuze belachelijk maken; dat je in je familiekring niet meer welkom bent. Het kan zijn...

Op dit moment is de situatie zo in Midden-Amerika, als je kiest voor de armen. Op dit moment is het zo in ons eigen land, in ons eigen dorp, als je iedere zondag naar de kerk gaat. Kun je dat? Wil je dat? Bedenk de consequenties, maak een begroting op... Zoiets, denk ik, wil het evangelie helder maken. Je zult je moeten losmaken van al die stemmen en meningen om trouw te kunnen zijn aan je diepste aanvoelen. Met een vrij mens kan Jezus iets beginnen.

Jezus zegt: er ligt niets vast, geen familieverhoudingen, geen vriendschapsbanden, geen ideeën, geen wetten. Want die kunnen je afhouden van het enige noodzakelijke.

Deze week trof ik een meisje dat had moeten breken met haar ouders, omdat de man van haar keuze te min was voor het milieu waar ze zelf uit voortkwam. Hij werd er niet geaccepteerd. 'Je familie haten', het kan een gevolg zijn van de keuzes, die je maakt in het leven. 'Toets je krachten!', zegt Jezus.

Dan rest ons nog één vraag: waarom zou ik dit doen? Waartoe zou ik dit moeilijke leven kiezen? Een sportman ziet elke maandagmorgen in de krant waartoe. Iemand aan het toneel hoort het applaus en leest de recensies. En iemand die door een groot concern op reis wordt gestuurd, boekt resultaten en ontmoet veel mensen.

Maar als je kiest voor Jezus, voor wie of wat kies je dan? Dan kies je voor al die inzichten, die wij hier van week tot week ontdekken, vieren en inoefenen. Je kiest voor de vrijheid, voor liefde en vriendschap. Je kiest voor gerechtigheid voor alle mensen en hoopt op een zinvol leven, kracht in lijden en toekomst in de dood. Je verlangt ernaar een warm en meevoelend mens te worden en een kind van God te zijn.

In Gods koninkrijk moeten wij er rekening mee houden dat niets voor goed vastligt. Geen familieverhoudingen zijn op zich heilig. Geen wetten zijn voor eeuwig en altijd bepaald, ook al proberen mensen ons dat te doen geloven. Alles staat in dienst van echte menselijkheid. Zo vrij als Jezus zou ieder kind van God moeten zijn, onbelemmerd door allerlei ballast. 'God is mij genoeg', was het houvast van Teresa van Avila. Ze heeft er een heel leven van gebed en arbeid mee gevuld.