Laag-bij-de-grondse deugd (1998)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 198 niet laden

DE STAART VAN DE PAUW

Bij de wei van Bogman stonden wij te roepen. "Pauw, pauw, ik ben mooier als jou...!" We gilden het tientallen keren jennend achter elkaar. De pauw zou er geen Nederlands van leren! We wilden hem jaloers krijgen. We hoopten dat hij zijn staart zou opzetten want dat is werkelijk een prachtig gezicht, mooier dan een kermisattractie! Het lukte ons maar zelden. Er zijn veel dieren die zich groter kunnen maken. Soms doen ze het om indruk te maken op het vrouwtje, soms om vijanden te verjagen of andere mannetjes te ontmoedigen. Eigenlijk komt dat op hetzelfde neer, want het vrouwtje valt op de sterkste vader. Zo zijn er dieren die zich opblazen, die de haren overeind zetten of die met opgestoken veren komen aanzetten. Poezen maken hun rug hoog. Allemaal pogingen om uit een soort angst, jezelf groter te maken dan je bent.

DIK DOEN

Mensen kunnen 't ook, maar dat beetje kippenvel is maar een zielige vertoning. Dus daar hebben we iets op gevonden. De makkelijkste manier om groter te zijn dan anderen is een hoed op je hoofd zetten of een kroon, of drie kronen boven elkaar; een hoge hoed of een mijter. Zwarte Piet draagt een afgezakte pet, maar de Sint balanceert met een hoge mijter. Je kunt ook hoge hakken onder je schoenen timmeren. Op veel manieren kunnen mensen grootdoen en dik doen om uit een soort angst meer te lijken dan ze zijn en zo te imponeren.
Natuurlijk zijn er meer subtiele manieren dan hoge hoeden. Dure kleding kan die functie hebben, het vervoermiddel, een naambord op de gevel. Een directeur die zijn ondergeschikte laat binnenkomen en zonder op te kijken blijft schrijven in zijn papparassen, houdt z'n bezoeker klein en een doctor die tientallen onbegrijpelijke woorden gebruikt houdt zijn pati