Gereserveerde plaatsen

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Het is duidelijk dat Christus in dit evangelie druk bezig is met het doorprikken van ballonnetjes. En telkens geeft dat een flinke knal! Dit tafereel zal zich wel afgespeeld hebben in een zogenaamd betere buurt. Zo'n buurt waarvan je zegt, als je langs die villa's loopt en de neiging krijgt naar binnen te kijken: ‘Heer ik ben niet waardig...'. Zo'n buurt waar ze spreken over een souterrain als ze gewoon de kelder bedoelen. Waar ze spreken over het transcendentale-zijn, als ze gewoon Onze Lieve Heer bedoelen. Welnu in zo'n buurt is het gebeurd. Wij kunnen ons die buurt wel voorstellen: het is de buurt waar wij zelf wonen. En die opgeblazen lefgozers zijn wij zelf.

Gek is dat toch: dat wij altijd maar proberen ons flinker voor te doen dan we zijn. Wij missen de eenvoud. Het is allemaal zo opgeblazen. Je doet er goed aan als je iemand een brief stuurt hem of haar te adresseren met een titel die net iets hoger is dan hij of zij heeft. Dus aan zusters schrijf je: weleerwaarde zuster, hoewel zij alleen eerwaarde is. Aan heren kun je het beste schrijven: zeer geachte heer, hoewel ze alleen maar geachte heer zijn. En hetzelfde geldt voor dames.

In een cursus ‘vergadertechniek' word je geleerd, wil je een vergadering goed leiden, alle aanwezigen stuk voor stuk welkom te heten, en erbij te zeggen dat je het zo bijzonder op prijs stelt dat ze ondanks hun drukke werkzaamheden tijd hebben weten vrij te maken voor deze bijeenkomst. En als je dit nu maar doet, dan heb je iedereen op je hand! Ook al meen je er niets van.

Allemaal ballonnetjes, boordevol lucht. Dat blijkt dan ook wel als ze doorgeprikt worden. En Jezus is daar sterk in. Hij doorziet het. Hij zegt: als je ergens uitgenodigd wordt, neem dan niet de voornaamste plaats in. Het is duidelijk dat Jezus hier geen tips geeft voor wellevendheid. Alleen al het woord ‘bruiloft' moet ons aan het denken zetten. Bruiloft betekent bij Jezus altijd: zijn rijk, het Godsrijk, die stad zonder dood. En de zin: ‘Sta uw plaats af', komt dan wel erg hard aan. Er zijn blijkbaar gereserveerde plaatsen. En zij die menen recht op een eerste plaats te hebben, worden resoluut teruggewezen. Voor wie zijn die gereserveerde plaatsen dan wel?

Voor de eenvoudige mensen. Jezus noemt de armen, gebrekkigen, kreupelen en blinden. Laten we ons hierin nier vergissen. Dit zijn niet in eerste instantie mensen met een organische afwijking, maar mensen die zich gebrekkig voelen, die het niet meer zien zitten, die niet verder kunnen. Het zijn dus mensen die zichzelf doorhebben. Die doorhebben dat ze gebrekkig zijn, arm, kreupel en blind. En Jezus heeft dit niet van een vreemde, zijn moeder dacht al net zo. Die zag de tronen van de machtigen in elkaar duikelen, omdat de pootjes ervan doorgezaagd waren. Die zag dat God alle eigenwaan ontmaskerde, en dat Hij rijken liet gaan met lege handen.

Wat wij ons nu moeten afvragen is: wat zegt Jezus tegen ons? Vriend ga hogerop? of: Sta uw plaats af. In het ene geval mogen wij hogerop. In het andere geval gaan we naar het souterrain, dat wil zeggen: dan kelderen we.