Twee grote vrouwen

├Ś

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Het is weer eens vreemde taal, mythetaal. En wij blijven daar-voor huiveren. Wij blijven daar allergisch tegenover. Wij geloven al lang niet meer in fabeltjes! Sorry, maar dat is precies ons groot ongelijk en de grove leugen van ons bestaan. Wij doen immers niets anders. Wij geloven voortdurend en ontzettend kritiekloos in mythen. Wij geloven in de mythe van de welvaart, van de weten-schap, van de horoscopen, van de mode, van de yoga, van transcendentale meditatie of van een zogenaamde reïncarnatie-doctrine. Wij zijn kritisch, zeer streng kritisch... totdat we onze eigen hartenklop ontmoeten. Dan is elke theorie welkom. Hoe onredelijk die ook moge klinken en vanwaar die ook moge komen.

Hier staan nu twee vrouwen tegenover elkaar, die abnormaal werden bevrucht. Of hoe moet ik dat noemen? Elisabethh en Maria, die passen niet in onze 'normale' rubrieken van zwangere vrouwen. Zij hadden blijkbaar niet onze vragen over pijnloze bevalling, of hoe heet zoiets ook weer? Zij hadden andere zorgen. Zij leefden niet vanuit onze moderne vragen: hoe zal ik mezelf kunnen zijn, of hoe zal ik mezelf kunnen ontplooien? Zij zaten met de vraag: hoe zal ons volk zichzelf kunnen worden? Hoe heeft ons volk toekomst? Ze waren politiek zelfbewust. Jawel. Het waren Joodse vrouwen, en die hadden andere zorgen dan die van hun eigen statuut. Het waren in de letterlijke betekenis van het woord volksvrouwen, vrouwen die voor hun volk leefden. Grote vrouwen dus. Gepassioneerde vrouwen: ze leefden voor de passie van de toekomst! De feministen moeten hun modellen, hun vaandeldraagsters niet ver gaan zoeken.

Elisabethh en Maria, dat is geen ordinaire ontmoeting. Dat is een ontmoeting op topniveau! Zij spreken niet over zichzelf. Wat meestal maar een saai lied is... Zij spreken over de mens met wie eindelijk alles anders wordt, over de Messias. Zij spreken over een thema dat ieder rechtgeaard mens moet beroeren: wordt het nu eindelijk goed voor de mens? Dat was hun gespreksthema. Hun politiek overleg: geven wij aan de mens, die het antwoord heeft, de kans om te spreken?

Geef toe dat dit niet banaal is, geen vrouwenpraat. Dit is een gesprek om op video te nemen. Hier zijn twee vrouwen bezig met de allerbelangrijkste vrouwenvraag: hoe komt er leven op aarde?
Zij zeggen ons vandaag wat Kerstmis is: zorgen voor nieuw leven op aarde, voor de geboorte van een droom die nooit sterven mag onder mensen.

Als we over enkele dagen bij de kribbe staan, vergeten we dan niet, dat twee vrouwen zeer groot hebben gedroomd. En... dat hun droom het verdient ernstig te worden genomen.