Volhouden ! (2009)

Met je ouders op vakantie en ja hoor.... Ze willen weer wandelen. Het is snikheet en je moet mee. Het gaat berg op en berg af. Op zijn tijd een pepermuntje. Kijk eens wat een mooi uitzicht. Zie je dat huisje en dat kerkje en kijk daar op dat huis een schilderij. Dat zie je in Nederland toch nooit. Ondertussen brandt de zon op je kop en zou je veel liever op de camping zijn in het zwembad. Maar je houdt vol, want je weet als je begint te zeuren worden ze boos en mag je vanavond niet naar de disco van de camping en daar komt echt iedereen!
Marathonlopers zijn ook van die volhouders. Ze rennen meer dan 40 kilometer. Dat is toch veel te ver en veel te lang.... maar zij trainen ervoor en ontzeggen zich in hun gewone leven van alles om het maar te  kunnen. Sommigen combineren het zelfs met een paar kilometer zwemmen en ook nog eens 200 kilometer fietsen en dat allemaal op één dag. Daar moet je jaren en jaren aan werken omdat dat te bereiken. Nee dat gaat echt niet zomaar
Jezus zegt in het evangelie dat Hij door God gezonden is om de wereld te helpen. Met mooie woorden staat er: Het Licht is in de wereld gekomen. Jezus zegt er ook bij dat het niet gemakkelijk is, dat de duisternis ook wel aanlokkelijk is voor mensen, maar dat we vooral moeten volhouden en doorzetten om naar het Licht toe te gaan: `wie de waarheid doet komt naar het Licht toe`.
Dat is zijn boodschap voor vandaag en morgen: Natuurlijk is het mooi om af en toe te geloven als je kindje wordt geboren is alles goed en mooi, voel je jezelf dankbaar. Maar geloven gaat verder. Je zult je zoon of dochter, je kleinzoon of kleindochter ook iets moeten bijbrengen over Jezus, die ons laat zien hoe je naar het Licht toe gaat. Je zult ze ook moeten leren dat het soms moeilijk is om te geloven als een opa of oma sterft of als een vriendje of vriendinnetje ziek is. Je zult ze ook moeten leren om na een ruzie met een vriendje het weer goed te maken en te vergeven. Dat is een kwestie van doorzetten, van volhouden en antwoorden geven op vragen van de kinderen, die helemaal niet zo gemakkelijk zijn.
Voor een marathon moet je trainen. Om je ouders te plezieren of je kinderen op te voeden, moet je ook doorzettingsvermogen bezitten. En om te geloven moet je zeker een volhouder zijn.  Soms ben je het misschien niet eens met wat er in de grote wereldkerk gebeurt en maak je zelf als gelovig mens naar eer en geweten een heel andere keuze en op een ander moment word je daar op aangesproken  en zeggen mensen: hoor jij bij die kerk.
Vandaag worden we daarin bemoedigd door Jezus zelf. Het is niet gemakkelijk om naar het Licht te komen, Geloven is soms worstelen, vechten hopen en verlangen, maar soms ook vertrouwen, voelen, weten en ervaren dat God dicht bij je staat als een Vader of vriend voor onder weg een steun of een houvast als een Licht aan het einde van een donkere periode. De veertigdagentijd is echt een tijd om te trainen, te oefenen te volharden op weg naar het Licht.