Wat reinigde Jezus?

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 362 niet laden
De kathedraal van Antwerpen is een parel van een kerk. Maar ga er, buiten de uren van de eucharistie, niet binnen om te bidden. Je kunt er alleen een ticketje kopen als toerist. De laatste gebedsruimte die nog overbleef is nu ook winkel geworden.

De kathedraal is geen uitzondering.

Onze mooiste kerken worden musea en concertzalen.

Beseffen wij wel wat er aan ‘t gebeuren is ?

Dat kerken verworden tot musea en concertzalen is op zich niet erg maar dit is mogelijk als hun oorspronkelijke bestemming verwaarloosd wordt of verdwenen is. Met andere woorden als ons godsdienst beleven een lege formaliteit geworden is.

De ziel is er uit. De zin voor het heilige is afgestompt.

Dat vacuüm wordt opgevuld. Er komen andere dingen die heilig zijn : de koopkracht bijvoorbeeld of het verlof. Daaraan raken is heiligschennis.

Het onaardse van de religie is vervangen door de virtuele wereld van het kleine scherm. De wereld waarin alles mogelijk is zonder rekening te houden met de werkelijkheid.

Kinderen worden van jongsaf aan vertrouwd met die virtuele wereld in allerlei videospelletjes die hun agressie en hun machtshonger aanscherpen.

Van de videospelletjes naar de precisiebombardementen en de oorlogsberichten van de volwassenen, is maar een kleine stap : een verheerlijking van dezelfde agressie en dezelfde machtshonger.

Als Jezus het tempelplein zuiverde, was het hem niet om de tempel te doen, maar om de mens.

Hij wist wat er in de mens is. En dat is heel wat.

Men zou de mens kunnen vergelijken met een gebouw met verschillende verdiepingen. Er is het geestelijke in de mens, de bovenste verdieping waar de gedachten rijpen, er is het gevoelsmatige in de mens, de verdieping van de levenswarmte en de tederheid. Er is het gelijkvloers van de dagelijkse bezigheden en zorgen. Maar er is ook een kelder waar geen buitenstaander binnenkijkt. De plek waar de ongetemde krachten huizen, krachten ten goede en ten kwade : de schone en het beest.

Als Jezus ijvert om de tempel zijn oorspronkelijke betekenis terug te geven, als plaats om God te ontmoeten, dan is dat om elke mens de kans te geven de tempel van zijn lichaam te kunnen bewonen in harmonie met de geest en het hart.