Loslaten

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Vasten lijkt in de verschillende religies heel belangrijk. We weten hoe praktiserende joden zich er streng aan houden. We weten het ook van de moslims met hun ramadan. En vroeger hadden wij ook strenge regels voor het vasten. Zoveel gram brood bij ons ontbijt, geen vlees behalve op zondag. Nu hebben we alleen nog de Aswoensdag en de Goede Vrijdag als echte vastendagen. En zelfs die dagen worden vaak vergeten. Maar als de waardepapieren van de vastentijd dalen, dan is de kans erg groot dat ook Pasen voor ons in waarde afneemt. En als dat zo is, dan zou het wel eens kunnen zijn, dat wij het kind met het badwater hebben weggegooid.

Eerst het badwater. Vasten is geen zaak meer van minder boterhammen, minder vlees en meer vis. We hebben de weegschaal, waarmee we het gewicht van brood hebben afgemeten, opgeruimd. Dat was dan het badwater.

Maar nu het kind. De diepste zin van vastentijd en Pasen is dat wij met Christus de overtocht wagen van dood naar leven. De vastentijd is een generale repetitie voor ons eigen doodgaan. We laten een heleboel los. We proberen vrijwillig los te laten wat we toch een keer helemaal los moeten laten. Daarom waren er vroeger die regels van eten en drinken, van niet dansen, niet snoepen, niet trouwen, niet naar de bioscoop.

Het was alleen maar de bedoeling dat je loskwam van je egoïsme, van je zelfzucht. Om dan met Pasen als een herboren mens met Christus op te staan. En een beetje wisten we dan het antwoord van de verrijzenis: de wereld loslaten om een hemel te pakken. En als dan het moment van het pakken van de hemel er zou zijn, dan hoopten we dat het zo adembenemend zou zijn, dat het ook letterlijk ons de adem zou benemen.

Wij hebben bijna al die vastenwetten afgeschaft. Het had ook weinig zin als je in plaats van vlees heerlijke paling ging eten. Maar toen die wetten werden afgeschaft, werd ons wel gevraagd heel sober te leven, volgens je eigen geweten en persoonlijke overtuiging. Om dan wat je door zo te leven had uitgespaard te geven aan mensen die zoveel tekortkomen.

Hebben wij inderdaad het kind met het badwater weggegooid?