Zalig Pinksteren (2009)

Pinksterartikel 2009René Magritte - Vredesduif           

Pasen, Hemelvaart en Pinksteren, wij hebben er aparte feesten van gemaakt maar de gebeurtenissen van die dagen sluiten nauw bij elkaar aan. Met Pasen opent de verrezen Heer voor de gelovigen een radicaal nieuwe toekomst. Wij krijgen van Hem in ons doopsel en door de sacramenten een geestelijk leven in innige verbondenheid met God, een geestelijk leven dat over de grenzen van ons aardse bestaan verder zal gaan. Gelovigen zijn mensen die in hun hart de Hoop cultiveren, akten van geloof, hoop en liefde bidden, blijheid uitstralen en mateloos de verrezen Heer danken voor zijn goedheid en zijn gaven.

            Christus roept ze allen op om door hun voorbeeldig leven, door woord en daad zijn getuigen te zijn. Dat wil zeggen te tonen en te verkondigen aan hun medemensen dat ook zij geroepen zijn met Hem vereend te leven en na dit leven bekleed te worden met zijn heerlijkheid in het eeuwig leven. Als dat geen blijde boodschap is!

            Waar halen de gelovigen de kracht om te getuigen van hun geloof en van de hoop die in hen leeft?  Zij kunnen rekenen op de heilige Geest die hen inwendig verlicht, ontvlamt en stuwt zoals dat voor de Apostelen met Pinksteren begonnen is. In vurige tongen kwam de Geest van Jezus  - die ook de Geest van de Vader is-  over hen en zette hun hart in vuur en vlam voor beleving en verkondiging van de Blijde Boodschap. 

            Als Jezus Christus en Gods Geest niet achter de Apostelen en achter de Kerk zouden gestaan hebben, dan zou de Kerk al lang verdwenen zijn. De Kerk echter vernieuwt zich telkens weer, ook na perioden van crisis, dank zij bezielde gelovigen die zich laten leiden door Gods Geest. Die vernieuwing is vooral het werk van priesters en bisschoppen, van vaders en moeders, onderwijzend personeel en opvoeders die het nooit opgeven, die zich blijven inzetten voor de parochie, voor de zieken en gehandicapten, voor de jeugd en voor organisaties allerhande. Zij ervaren in hun leven wat Jezus beloofde met Hemelvaart : "Ik zal met u zijn alle dagen tot aan de voleinding van de wereld. Gaat dus en verkondigt de blijde boodschap. De Vader zal u de heilige Geest zenden om u te helpen en alles voor u duidelijk te maken. Hij zal u ten gepaste tijde alles in herinnering brengen wat ik u gezegd heb."

            Is het dan te verwonderen dat in hen een vuur brandt, het vuur van Jezus' boodschap van liefde, het vuur van de onblusbare ijver voor het Rijk van God. Zij kunnen er niet van zwijgen. Zo werden na Pinksteren de vissers aan het meer van Galilea vissers van mensen, wakkere en enthousiaste verkondigers van de blijde Boodschap. Die bange apostelen, die zich opgesloten hadden uit vrees voor de Joden, gooiden op Pinksteren de deuren open en spraken de menigte toe. Die dag kwamen zeer velen tot geloof in de Heer Jezus. Dat waren de eerste kristenen die uit liefde bereid waren hun bezittingen te verkopen ten bate van de armen onder hen. Petrus en Johannes spraken met grote vrijmoedigheid het vijandige Sanhedrin toe. Zij lieten zich in de gevangenis zetten. Zij waagden hun leven voor de Heer Jezus en zijn evangelische boodschap. Waar  haalden zij die durf en die moed  vandaan tenzij door dat 'vuur in tongen' boven hun hoofden op Pinksteren. Waar haalde Jezus zelf zijn zekerheid en zijn moed vandaan tenzij door die sterke duif boven de wateren van de Jordaan bij zijn doop door Johannes..

            Als ook wij de heilige Geest in ons binnen laten, is Hij wel iemand die veel van ons durft vragen maar bij alles wat wij dan ondernemen en doen staat Hij ons bij. Hij  brengt ons in herinnering al wat Jezus ons leerde en voorleefde:  zichzelf breken en delen opdat anderen zouden leven. Zulke liefde eist een pijnlijke strijd tegen onze zelfzucht. Het is immers een 'zichzelf gevende en anderen dienende' liefde. Zo groeit het Rijk van God op aarde. LIEFDE wordt het sleutelwoord en alleen die liefde is bij machte ons te brengen tot zinvol leven en diep menselijk geluk. Dat is het wat wij vieren op Pinksteren. Wij gedenken en vieren dat Gods liefde in ons hart is uitgestort en dat de heilige Geest bezielend werkzaam is in ons doorheen al het goede dat wij doen. Alleen die liefde is bij machte mensen gelukkig te maken voor tijd en eeuwigheid... Laat ons dan bidden:

Heilige Geest, vervul ons hart met raad en sterkte,
met kennis,wijsheid en inzicht,
met eerbied en ontzag voor God.
Schenk ons de vrucht van vrede en vreugde,
van goedheid en geduld, van vriendelijkheid en liefde,
van vertrouwen en zachtmoedigheid.
Help ons de Vader in geest en waarheid te aanbidden.
Blijf bij ons. Verhoor ons als wij beroep doen op U met de woorden:
Kom heilige Geest !  Veni Sancte Spiritus !

Amen

André Loyson                              

_________________________________________________________________________________________________