Jezus leeft verder in het hart van de mensen

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Vandaag vieren wij Jezus, hemelvaart. Dat woord ‘hemelvaart' kan tot misverstand leiden. Hij is dus opgestegen ten hemel en dus weg van deze aarde. Dat is zeker niet de zin van dit feest. Als ik in de catechese daar zo over sprak zei een kind: "Jezus is niet weg. Hij is komen wonen in ons hart en daarom konden de leerlingen Hem niet meer zien". Deze eenvoudige uitleg van een kind zegt zeer veel over dit feest, meer dan wat sommige theologen daarover vertellen.

Jezus is niet weg. Hij is komen wonen in ons hart door zijn heilige Geest. Wij kunnen de levende Heer Jezus ervaren door de werking van de heilige Geest: "In mijn Naam zullen ze duivels uitdrijven, nieuwe talen spreken en als ze slangen oppakken of dodelijk gif drinken, zal het hen niet schaden. De zieken zullen zij de handen opleggen en ze zullen gezond worden". Deze wonderwerken moeten zichtbaar worden in de Kerk van Jezus.

"Zij zullen duivels uitdrijven." Dat zijn de boze krachten die de mens in hun macht houden, zoals angst en stress, dat is de verpestende atmosfeer van de hebzucht en de nijd die de mens niet meer rustig laten ademen. Duivels uitdrijven is mensen vrijmaken van deze slavernij. Waar dat gebeurt is ‘hemelvaart', daar komt de hemel op aarde.

"Nieuwe talen spreken": de taal van de liefde die mensen samenbrengt, de taal van de hoop die mensen opricht, de taal van de vergeving en bemoediging waardoor gebroken harten geheeld worden. Zo wordt er iets van de hemel op aarde zichtbaar.

De Heer spreekt van "slangen opnemen en dodelijk vergif drinken." Slangen zijn altijd het symbool geweest van de zonde en het vergif doet denken aan de verleiding. Wie leeft vanuit de geest van Jezus is bestand tegen de verleiding van de corrupte wereld en tegen het vergif van de hebzucht.

"En als ze de zieken de handen opleggen,- als teken van bijstand en zorg,- zullen zij gezond worden." Hoeveel mensen kunnen wij genezen door onze liefdevolle zorg? Hoeveel zwakke en kansloze mensen kunnen wij een hand boven het hoofd houden en een dak boven hun hart? Dat alles zal niet spectaculair gebeuren, maar heel onopvallend in het dagdagelijkse leven, door de kracht van de heilige Geest, diep in ons hart en in het leven van de mensen. Hemelvaart gebeurt daar waar een helende kracht van mensen uitgaat, waar de kracht van de Geest ervaren wordt in een woord van troost en in een daad van bemoediging.