Verbonden (2009)

Proficiat moeders hier vandaag aanwezig. Proficiat alle mensen die een moeder hebben of gehad hebben. Proficiat alle mensen die moeder worden of zouden willen worden. Proficiat alle moeders, oma's, kleindochters en allemaal en alle mensen die met hen verbonden zijn.
Iedereen dus!

Moederdag is een feest. Natuurlijk wordt het uitgemolken door de de middenstand, maar geef ze eens ongelijk in deze moeilijke en zware tijd voor hen. Ook zij moeten zien de kop boven water te houden.
Moederdag is een dag van verbondenheid. Veel mensen doen hun best om die dag hun moeder, hun oma hun schoonmoeder op te zoeken. Er worden ook in onze kerk extra intenties opgegeven voor overleden moeders. Er wordt samen herdacht, koffie gedronken gegeten en natuurlijk worden er gedichten voorgedragen. Op school aangeleerde poëzie, die de kinderen 's morgens op bed al declameren. Blijkbaar geloven we in die verbondenheid tussen mensen. We bewaren de band met onze ouders met elkaar met degenen die ons het leven gaven en blijven geven tot hun laatste dag. We bewaren ook de band met de bron die het leven van ons allemaal overstijgt met God zelf, die de bron van alle leven is zoals moeders de dragers zijn van het nieuwe leven waar wij hen vandaag zo dankbaar voor zijn.

Over die bron van leven heeft Jezus het ook in het evangelie van vandaag. Hij gebruikt het beeld van een wijnstok, want alleen in beelden kun je iets van het mysterie dat God is proberen te verduidelijken. Ik ben de wijnstok, zegt Jezus en jullie de ranken. Als we met elkaar verbonden blijven kun je rijkelijk vruchten dragen. Jezus schetst de verbondenheid met zijn Vader aan de ene kant en met zijn leerlingen, met ons dus, aan de andere kant. Mijn vader wordt verheerlijkt als je je mijn leerlingen betoont en rijkelijk vrucht draagt. Verbonden met elkaar. Natuurlijk kun je daar in je eentje in geloven en proberen om het goede te doen. Verbonden met elkaar worden we een grote wijngaard en kunnen we veel goede vruchten dragen om de wereld te doen maken tot Gods rijk hier op aarde. Daar zit meteen ook een probleem, want zogauw je jezelf gaat organiseren in een groter verband zijn er al snel regels en afspraken om die verbondenheid te bewaren en het mooie beeld van Vader, wijnstok en ranken raakt uit beeld en klein menselijke meningen en overtuiging verdoezelen wat het meest belangrijk was. Zo gaat dat in bedrijven in de wereldkerk en ook in parochies en in gezinnen. Het ideaal is duidelijk: verbondenheid met God; verbondenheid met elkaar.

Op dat ideaal moeten we zuinig zijn. Dat ideaal mogen we nooit vergeten.
Natuurlijk mag er thuis wel eens trammelant zijn. De ene is nu eenmaal anders dan de andere. De een houdt van de moeder en de ander van de dochter. Zelfs de verhalen over schoonmoeders zullen soms een kern van waarheid bevatten. De verbondenheid met de vrouw die je het leven gegeven heeft is uniek en heel bijzonder en daaraan maar één bijzondere dag wijden is natuurlijk veel te weinig. Elke dag van je leven is een dag om die verbondenheid met je ouders te bewaren. Het leven is door God gegeven aan alle moeders en vaders en kinderen aan alle mensen. Dat is de kern van onze verbondenheid met onze moeders, met elkaar en met God zelf. Dat die band goede vruchten mag dragen. Amen.