Over zonde gesproken

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Natuurlijk weet ik, dat er over de brieven van Johannes, over zijn evangelie en over zijn apokalyps veel vragen zijn. Maar mag ik vragen die even over te slaan en de woorden te lezen zoals ze hier staan? Ze zijn niet zo moeilijk en wij vergeten ze zo gemakkelijk.

Misschien zegt hij ons iets wat heel eenvoudig en heel belangrijk is. Hij spreekt uitdrukkelijk over zonde. En zijn bedoeling is, dat wij niet zouden zondigen. Hij vindt zonde blijkbaar erg. En daarin heeft hij voor honderd procent gelijk.

Ik vind dat al heel belangrijk: zonde is erg. Wij zouden daar allergisch moeten voor zijn. Het past niet bij ons. Het doet ons pijn. Het is in tegenspraak met alles wat wij met grote woorden belijden en geloven. Het is goed, dat iemand het ons zegt. Daarmee neemt hij ons ernstig. Daarmee toont hij ons dat hij het goed met ons meent.

Hij heeft overschot van gelijk als hij ons zegt, dat wij consequent moeten zijn. Als wij de naam van Jezus luidop belijden, moeten we ook maar doen wat hij van ons vraagt. Dat is zuivere logica. En op dat punt schiet ons geheugen gemakkelijk en graag tekort.

Maar Johannes zegt nog iets meer, en wellicht is dat nog belangrijker: wij hebben iemand die het goedmaakt, het kwaad van onszelf en dat van de hele wereld. Als wij vergeten wie wij zijn, als wij vergeten, dat wij kwaad doen, dan zullen wij nooit weten wat barmhartigheid is. En zullen we ook nooit God ontmoeten. En dat zou toch de grootste contradictie zijn van ons gelovig bestaan: over God te spreken zonder Hem ooit te hebben ontmoet.

Ik dacht, dat Johannes ons daarvoor wilde behoeden...