7e zondag door het jaar (2003)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 201 niet laden
Vier mannen dragen een lamme, hier gebeurt het letterlijk, ze zijn bereid iets voor hem te doen, ook al valt het niet mee, maar als je iets van harte doet, wordt de last licht. Mensen kunnen elkaar ook in figuurlijke zin dragen, als ze bereid zijn een ander te ondersteunen als die om wat voor reden dan ook niet echt vooruit kan. Dat kan best eens een hele opgave zijn, maar als je iets van harte doet, wordt de last licht.
In Canada schijnt ergens een standbeeld te staan van een jongen die zijn broertje op zijn rug draagt. Die jongen leefde daar ergens in de bergen en elke dag moest hij wel een uur lopen over een smal bergpaadje om in het dichtstbijzijnde dorp naar school te gaan. Maar hij liep die afstand niet alleen, hij droeg altijd zijn broertje op zijn rug. Die had polio gehad als baby en kon zelf niet lopen. Het pad was te smal voor een rolstoel. Dus, elke schooldag nam de jongen zijn broertje op zijn rug en nam hem mee naar school en in de namiddag droeg hij hem weer naar huis. Mensen vroegen hem wel eens of de kleine jongen niet een te zware last voor hem was? Dan reageerde hij verontwaardigd: Hij is geen last, hij is mijn broertje. Als je hart voor iemand hebt, wordt de last licht. Dit is een voorbeeld van letterlijk dragen.
Maar zo kun je ook talloze voorbeelden geven van mensen die anderen in figuurlijke zin dragen, zoals die vrouw die haar invalide man verzorgde, en dag en nacht voor hem klaar stond, en omdat zij ook de jongste niet meer was, viel het haar best een zwaar. Maar toen haar gevraagd werd of het niet te zwaar voor haar werd, zei ze: hij is toch mijn man, ik kan het toch niet laten vallen. Waar mensen hart hebben voor elkaar, dragen zij elkaar.
Dat is de opdracht die we allemaal hebben, heel ons leven lang. Als vòòr een kind geboren wordt, wordt het gedragen door zijn moeder. En als het ter wereld komt, dan is het een klein hulpeloos schepseltje dat gedragen moet worden, en ouders doen dat met grote liefde en tederheid. Dat is iets vanzelfsprekends. En ergens moet je zeggen dat ouders hun kind heel hun leven lang dragen, in hun hart, in hun zorgen, dat eindigt nooit.
Maar de tijd dat je het letterlijk in de armen kunt en moet dragen is misschien wel de gemakkelijkste tijd, vaak ook de mooiste tijd. Maar als je weer eens een jaar verder bent, als de kleine beentjes het kind kunnen dragen, dan wordt dat figuurlijke dragen meestal al wat moeilijker. Want een kind moet de wereld gaan ontdekken, wil steeds zijn grenzen verleggen en dingen ondernemen. Het kind dan tussen alle klippen en valkuilen heen dragen, kan best eens een opgave zijn, maar je hoort ouders zelden klagen, want ze doen het met liefde en dan is de last licht.
Als kinderen klein zijn, dragen hun ouders het de toekomst in, ze voeden het zo goed mogelijk op opdat die toekomst goed zal zijn. Daar moeten ze soms heel veel voor over hebben, maar voor de toekomst van hun kind hebben ze alles over.
Vier mannen dragen een lamme naar Jezus, in de omstandigheden een hele klus, maar ze doen het, ze hebben dat voor die man over, want: ze zijn ervan overtuigd dat Jezus die man een nieuwe toekomst kan schenken. En dan zegt die Jezus: Je zonden zijn je vergeven, ga en leid een beter leven. En dan denken we: wat is dat voor rare kronkel. Die man is gebracht opdat hij weer zou kunnen lopen en niet om van zijn zonden vergeven te worden.
Die kronkel moet ons echter aan het denken zetten: Een medemens nieuwe toekomst schenken kan een medische zaak zijn: door iemand lichamelijk beter te maken kan hij weer verder, maar veel vaker is het een meer geestelijke zaak: iemand nieuwe toekomst schenken door hem of haar te accepteren zoals hij is, door verdraagzaamheid en vergevingsgezindheid, door het goede te willen voor iedere medemens, door hem of haar in je medeleven en goede zorgen naar een betere toekomst te dragen. En dat is in de praktijk van het leven vaak nog veel moeilijker dan iemand lichamelijk weer op de been helpen. En toch is dat de opdracht die Jezus ons allemaal meegeeft. Als we elkaar op die manier kunnen dragen, is er toekomst voor iedereen.