In het boek opgetekend staan

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Zeg het met bloemen. Dat is een zeer slecht begin voor hetgeen verder volgen zal. Daar wordt niet in zoete bloemetjestaal gesproken. Integendeel zelfs. Toch citeer ik deze spreuk omdat iedereen daarmee verstaat, dat je niet alles kan zeggen met woorden. Soms is een andere taal veel sprekender, veel weisprekender. Je zegt het met bloemen als woorden ontoereikend zijn om uit te drukken hoezeer je van iemand houdt. Het is dus een lief behelpen. Daar eindigt echter de bloementaal, want wat Daniël zegt, is zware kost. Apocalyptische taal. Die taal wordt gebruikt als onze courante woorden falen maar nu is het om aan te tonen, dat er voor zoveel onheil voor zoveel rampen, voor zoveel boosheid geen woorden zijn. Het is te sterk. Het gaat onze woorden te boven. Het gaat ook ons vermogen te boven om er als mensen nog iets aan te doen. Dan moet de hemel tussenkomen en uitweg bieden. Zo zou je kunnen zeggen, dat al die beelden van de apocalyptiek één grote noodkreet zijn, één groot appèl op de hemel. God moet het nu maar doen! Mensen reiken niet zover. Noch met hun woorden noch met hun krachten.

Geregeld doen gelovige zieners een beroep op deze beelden als het zo slecht gaat op aarde, dat God alleen nog hulp kan bieden. Dat gebeurt ook nog vandaag. Het is zelfs het gevaarlijke recept van vele sekten ‘made in USA'! En ze zullen niet nalaten voor hun leer te verwijzen naar precies deze Daniël. Pas op, wee u, bekeer u want God zal straffend tussenkomen. Met vuur en ander vernietigend tuig. Enkelen zullen ten onder gaan en enkelen zullen overleven. Volg dan de wijzen onder u, zoniet...

Geef toe, met zulke taal schrijf je thrillers. Met zulke beelden maak je sekten mogelijk en de uitvinders rijk...

Maar, Daniël was een profeet. Hij bedoelde dus iets anders. Hij was zoals elke profeet iemand met een aanklacht en een belofte. Hij klaagt aan. Dat is niet moeilijk. Dat horen we elke dag. Het gaat slecht in de wereld en velen zijn vaardig om links en rechts te zeggen beschuldigde sta op. Onheilsprofeten te over. Maar wie toont ons de uitweg?

Dat doet Daniël, hij is een echte profeet. Hij zegt, dat wijsheid en gerechtigheid toekomst hebben en dat de wijze en de gerechtige het onheil zal overwinnen. Het goede op aarde zal het kwade op aarde overwinnen. Dus toch niet Gods banbliksems!

Wie het goede doet, toont de weg waarop exit staat.