Kind van vrede (1997)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 198 niet laden

Vredeszondag 

DIANA MET HELM

Nog vers in ons geheugen liggen de gebeurtenissen rond het overlijden en de begrafenis van prinses Diana. Onder de talloze foto's in kranten en tijdschriften, was er ook een waar je Diana kon zien met een plastic helm en scherfvest; een foto genomen in een mijnenveld in Angola. Want een van de zaken waarvoor Diana zich inzette was de internationale campagne tegen de productie en het gebruik van landmijnen. Een wereldwijd probleem, waarvoor in deze vredesweek ook onze aandacht gevraagd wordt.

100.000.000 LANDMIJNEN

Inderdaad een wereldwijd probleem, want verspreid over 62 landen liggen er volgens schattingen meer dan 100 miljoen landmijnen. Zij veroorzaken iedere maand de dood van 800 mensen, onschuldige burgers: mensen op weg naar hun werk of bezig op hun stukje grond, spelende kinderen die nietsvermoedend op een onzichtbare mijn trappen, en dan dood of voor hun verdere leven verminkt zijn. De meest getroffen landen zijn: Afghanistan, Angola, Cambodja, El Salvador, Irak, Koeweit, Nicaragua, Somalia, voormalig Joegoslavië. In die landen en op nog veel anderen plaatsen, liggen overal verspreid miljoenen mijnen, zonder precies te weten waar. Mijnen zijn vlug gelegd, maar om ze op te sporen en op te ruimen, is een ontzettend groot probleem. Er worden zelfs mijnen gemaakt die helemaal van plastic zijn en dus met een metaaldetector niet op te sporen zijn.

NIET VERBODEN

Nog altijd is er geen internationaal verbod op de productie en het gebruik van landmijnen. Want er is natuurlijk veel geld mee te verdienen, zoals met de hele internationale wapenhandel. De voornaamste producenten en exporteurs gedurende de laatste 25 jaar zijn: België, Bulgarije, China, Frankrijk, Hongarije, Italië, Rusland, Engeland en de Verenigde Staten! Nederland komt in dit illustere rijtje niet voor, maar pikt in het internationale circuit natuurlijk ook de nodige korreltjes mee! Het is een ontzettend probleem en je voelt je dikwijls zo machteloos. Toch worden wij allemaal opgeroepen om onze bijdrage te leveren aan vrede en gerechtigheid. En dan hoeven we het niet ver van huis te zoeken, want de lezingen van vandaag roepen ons op om dichtbij te blijven en naar onszelf te kijken.

DE DIKSTE AUTO

Het gaat dan over strijd en twist en dan komen de o zo menselijke eigenschappen naar voren als: eerzucht, jaloezie, egoïsme; de wortels van ontzettend veel kwaad, ellende en verdriet. Wie zal deze karaktertrekken in meer of mindere mate niet bij zichzelf herkennen? Want willen we niet allemaal de eerste zijn, diegene met de snelste babbel, het mooiste huis en de dikste auto? Steken we elkaar niet regelmatig de loef af met verhalen over prestaties van onze kinderen? Dit zijn nog vrij onschuldige vormen van eerzucht. Maar jaloezie, egoïsme en eerzucht kunnen nog veel verder gaan. Ze kunnen mensen uit elkaar drijven en onverzoenlijk maken. Wat gebeurt er soms niet bij het verdelen van een erfenis! En hoeveel ellebogenwerk gebruiken mensen om hogerop te komen! Men is soms tot onvoorstelbare manoeuvres in staat. In onze samenleving neemt de prestatiedruk alleen maar toe. Echte carriéremakers gaan soms over lijken! 

ANGST ALS DRIJFVEER

Heel vaak hebben jaloezie en egoïsme te maken met geld en machtswellust. En is angst bij dit alles niet een belangrijke drijfveer? Angst om achterop te raken, angst om niet geaccepteerd te worden, angst om niet gezien te worden, angst om achtergesteld te worden... En bij die angst komt dan ook nog onrust. Jakobus zegt:"Waar jaloezie en eerzucht heersen, daar treft men ook onrust en allerlei minderwaardige praktijken aan. "Wanneer je steeds je energie en tijd moet besteden met kijken naar hoe het met een ander gesteld is en wel in die zin, of die ander niet verder is, of meer aanzien of macht heeft dan jijzelf, of die niet net dàt heeft wat jij zou willen hebben... dat geeft onrust en spanning! Eerzucht, jaloezie en egoïsme maken veel kapot. Ze maken het onmogelijk dat er tussen mensen banden ontstaan die naar gedeeld geluk leiden. En waar die banden al zijn, worden ze beschadigd of zelfs helemaal stuk geslagen. En dan is vrede heel ver te zoeken...

RUZIE ONDER DE LEERLINGEN

Uit het stukje evangelie van Marcus blijkt dat Jezus bij thuiskomst in Kafarnaüm haarfijn aanvoelt welke strijd er onderweg tussen zijn leerlingen heeft plaatsgevonden. Ze hadden ruzie gemaakt over wie de grootste, de belangrijkste, de beste onder hen was. Jezus weet net als wij dat niemand van eerzucht en jaloezie gelukkiger wordt. Die halen namelijk levensvreugde en levensadem weg. Jezus weet net als wij dat twist en tweedracht ons verder afbrengen van elkaar, van onszelf, van God. En Hij wijst ons de weg om boven die onderlinge machtsstrijd uit te groeien, om daar boven te staan. "Als iemand de eerste wil zijn, zegt Hij, zal hij de laatste van allen zijn en de dienaar van allen! "Wanneer wij mensen naar Jezus' hart willen zijn, wanneer wij ernst willen maken met vrede en gerechtigheid, dan moeten we niet haantje de voorste willen zijn of ons zo gedragen als zouden wij het allemaal het beste weten en doen... Enige bescheidenheid siert de mens... Het gaat bij Jezus en de samenleving die Hij voor ogen heeft om een andere levenshouding, om op een andere wijze in het leven te staan. Het gaat erom dat we consequent en radicaal al ons egoïsme, eerzucht en jaloezie proberen uit te bannen, te overwinnen, omdat het niet om onszelf gaat, maar om ons allen, niemand uitgesloten. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

HET KIND IN DE KRING

Keer op keer wijst Jezus er ons op om te kijken met andere ogen: meer open, meer ontvankelijk, gericht op de ander en niet allereerst uit op eigen voordeel en gewin. Hij vraagt ons ook om niet met oogkleppen op te lopen, maar om ons heen te kijken en te kijken met de ogen van diegenen die naast ons staan, vooral met de ogen van hen die het het slechts getroffen hebben en het minst in aanzien zijn. Een kind wordt door Jezus in het midden gezet. De eenvoudige en kleine mens wordt daarmee in het centrum van onze zorg en aandacht geplaatst. Wanneer we niet op de eerste plaats voor onszelf leven, maar bezorgd zijn voor en dienstbaar aan elkaar, dan zijn we mensen naar Jezus' hart, mensen die zich met hart en ziel inzetten voor vrede en gerechtigheid!