Tweede zondag door het jaar

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 362 niet laden
Als we het over God hebben, dan hebben we de neiging om naar boven te kijken. Maar daar is geen enkele reden voor. God gaat niet schuil achter de wolken, is niet te vinden in de ruimte.

We zouden beter naar binnen kijken. Een ontmoeting met God speelt zich af in het binnenste van de mens: in onze manier van leven.

God heeft iets te maken met ons communicatievermogen, met onze bekwaamheid en onze vaardigheid om met elkaar het leven te delen, om met elkaar gelukkig te kunnen zijn, of wij een begin van vrede zijn.

God is liefde, zegt Johannes. Een ontmoeting met God is meedoen met die stuwende kracht.

Daarom duidt die Johannes Jezus ook aan met de woorden: "Kijk, het lam van God."

Hij zegt niet de leeuw. Hij plaatst hem niet in de cultuur van de overmeestering en van de overheersing maar in de cultuur van de geweldloosheid en van het dienstbaar zijn.

Het evangelie is een duidelijke illustratie wat een ontmoeting met God kan betekenen.

God openbaart zich aan die twee jongens niet in bliksem en donder maar wel in menselijke communicatie, in een gesprek.

‘Kom binnen' en zij bleven die dag bij Hem. Wat er gezegd is, weten we niet maar het moet toch heel boeiend geweest zijn. Anders zouden ze niet de hele dag bij hem gebleven zijn.

En naderhand zeggen ze: "Wij hebben de Messias ontmoet." De Messias, een straffere uitspraak voor een jood was niet mogelijk. Pas later zullen ze begrijpen dat dit geen overdrijving was.

De weg naar God is nog altijd dezelfde: naar elkander toeleven in vrede en in verzoening, geweldloos bouwen aan een wereld die voor ieder mens bewoonbaar is.

Als we God willen vinden moeten we verder kijken dan de hemel boven ons, verder dan een zonsondergang; nog verder zelfs dan een liturgische viering.

We vinden hem in onze gestadige poging om in liefde samen te leven, God openbaart zich het meest in de kwaliteit van onze innerlijke vrede, en in de kwaliteit van ons geluk.