Roepen en luisteren!

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
In de heilige Schrift hebben namen een betekenis. Als je hieraan voorbijgaat blijft de eerste lezing hooguit een interessant verhaal, maar dringt het niet tot ons eigen leven door.

Het gaat in die lezing om twee mensen. De eerste is een hogepriester. Geen geweldige figuur. Eerder een slappeling. En erg gemakzuchtig. Je komt hem in de Bijbel alleen maar zittend tegen, of liggend, of slapend. En deze man draagt de naam van God. Want hij heet Eli. Dat woord gebruikte Jezus op het kruis: Eli, Eli, lama sabaktani, God, mijn God, waarom hebt ge mij verlaten.

De andere mens in dit verhaal is een jonge man. Hij wil zijn leven in dienst van God stellen. Om met God te leren omgaan woont hij bij Eli. Dat wil zeggen: hij moet tegen deze waardeloze figuur ‘Eli' zeggen, dat is ‘God'. Hij wacht op wat Eli hem te zeggen heeft. Maar met al zijn gezag heeft Eli hem niets te zeggen. De jonge man luistert, dag en nacht. Zijn naam is Samuël. En Samu-eli betekent: luisteren naar God. En dat doet hij. Hij luistert naar zijn roeping. Hij luistert naar Iemand die hem roept.

Tot drie keer toe meent hij Eli's stem te horen. Maar Eli stuurt hem weer naar bed. Die jongen heeft gedroomd, dacht hij. Want zelf had hij niets gehoord. En er was trouwens niemand anders in huis. Het kwam helemaal niet in hem op dat het God zelf zou kunnen zijn die riep. Eli kan helemaal niet luisteren. Ga jij maar lekker slapen, zei hij tegen Samuël.

Maar Samuël blijft luisteren. Hij doet zijn naam eer aan. Luisteren naar God. En tenslotte blijkt dat hij wel degelijk iets gehoord had. Iets dat Eli hier hoorde. Hij hoorde God.

Misschien zouden wij de naam ‘Samuël' moeten aannemen. Want luisteren is niet meer onze sterkste kant. Wij praten teveel. In discobars verstaan we zelfs onszelf niet meer. Wij zouden wat stiller moeten worden. Want nu horen wij niet of er iemand roept. Terwijl er misschien wel geroepen wordt. Er wordt zoveel geroepen. Er wordt geroepen om hulp; er wordt geroepen om een goed woord, om hartelijkheid, om vergeving, om opnieuw te mogen beginnen, om bemoediging, om bevestiging, om liefde; er wordt zelfs geroepen of je alleen maar wilt luisteren.

Als wij Samuël zijn, dus als wij luisteren naar God, zullen wij het horen.

En als wij het niet horen, als wij niet horen dat iemand roept om onze goedheid, dan zou dat wel eens kunnen komen, omdat wij nog niet echt kunnen luisteren, zoals Samuël wiens naam was:
Samu-eli: luisteren naar God.