2e zondag door het jaar B

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Het gewone jaar begint vandaag voor de Kerk. De Advent is voorbij, Kerstmis is gevierd, Jezus is geopenbaard aan de 'herders op de velden', 'aan de wijzen uit het Oosten' en bij het Doopsel in de Jordaan. Het feest is over, de gewone tijd begint.

Is die tijd wel zo gewoon? Waar een goed huwelijk gevierd is, waar grote liefde is, begint in de gewone tijd na de viering het eigenlijke dagelijkse serene feest van de verdere ontdekking van elkaars hart en gaven, begint ook de vruchtbaarheid van de liefde zich te tonen. Zo is het ook waar Christus de bruidegom is en waar het Messiaanse volk de bruidsrol heeft. Zo is het met Christus en zijn Kerk. Het is verder luisteren en antwoorden en vrucht dragen. Het is de buitengewoon rijke, 'gewone' tijd door het jaar.

Het is ál luisteren en leren luisteren in de eerste lezing. De kleine Samuël moet drie keer gewekt worden, vooraleer hij van de oude priester Eli hoort, dat het Jahwe is die hem iets wil meedelen.
Als hij uiteindelijk antwoordt: 'Spreek Heer, uw dienaar luistert', vervolgt de Bijbel: 'Samuël groeide op: Jahwe was met hem en liet niet één van zijn woorden onvervuld'. God maakt van de 'gewone' tijd door het jaar gebruik om zijn woord te laten gedijen en groeien in het hart van de mens, in het hart van de leiders van zijn volk en in het hart van het volk zelf: al de woorden van de profeet zullen tot vervulling komen. De 'gewone' tijd is zaaitijd en groeitijd en bloeitijd en oogsttijd. De 'gewone' tijd is Gods tijd en mensentijd, roepingtijd en kerktijd, missietijd en gebedstijd.

Samuël zal de middelaar worden tussen God en zijn volk. Hij zal niet alleen naar God leren luisteren, hij zal ook het volk aanhoren. Wanneer Jezus optreedt als dé Middelaar, heeft Hij lange tijd in de woestijn naar God geluisterd en zal Hij heel zijn openbaar leven naar de mensen luisteren. Hij is het Woord Gods voor de mensen, Hij is ook de voorspreker van de mensen bij God.

Hij wordt vandaag ten tonele gevoerd door Johannes. Hij wordt voorgesteld als het Lam Gods, als Rabbi, als Meester, als Messias, als Gezalfde. Verder wordt Hij nog genoemd: 'Hij over wie Mozes in de Wet geschreven heeft en ook de profeten', en nog: de Zoon van God en de Mensenzoon. Hier ligt een grote les in besloten. De Middelaar Jezus beantwoordt aan alle verwachtingen. Hij is degene die moest komen. Hij is degene die alles zal vervullen. Hij zal de beloften van God inlossen. Aan het begin van de 'gewone' tijd door het jaar, worden we er door Johannes 'gewoon' aan gemaakt, Jezus te zien als de buitengewone gezant van God, die heel ons jaar en heel ons leven begeleidt. Het jaar van de christen is niet 'gewoon Nog minder is het banaal. Alle werk, alle vreugde en alle lijden wordt er genezen, gesterkt, omgevormd en verheven, door de aanwezigheid van Jezus, God-met-ons. Het 'Licht der wereld' is onder ons. Het is het licht voor ons hart en voor ons verstand. 'Doe alles in naam van de Heer', schrijft Paulus. En Jezus heeft, zoals we gehoord hebben, vele namen.

Zijn naam is Lam Gods: doe alles in deze naam. God geeft u het Lam en Jezus neemt de schuld op zich. Zijn naam is Rabbi en Meester: luister eerst naar Hem bij al wat ge doet. Zijn naam is Messias en Gezalfde: op al wat ge doet rust zijn zegen en zijn vrede. Mozes en de profeten hebben over Hem geschreven: weet dat Hij uw hart kan zuiveren en alle zuivere verwachting kan vervullen. Zijn naam is Zoon van God: doe alles als een broeder van deze Eerstgeborene. Zijn naam is Mensenzoon: al uw moeite en uw lijden zal heerlijkheid worden in Hem.

Ook ùw naam kan dit jaar veranderen, zoals met Simon gebeurde. Dit jaar kan het jaar zijn dat ge Hem ontmoet. Zeg dan niet dat niemand Hem u gewezen heeft. Volg Hem. Blijf bij Hem, dit jaar en heel uw leven. Dit 'gewone' jaar kan een buitengewoon leven inluiden.