Wat zoeken jullie?

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
In het evangelie van vandaag hoorden we hoe twee leerlingen op aanwijzing van Johannes Jezus achterna gaan. Zelf zwijgen ze, daarom neemt Jezus zelf het woord: "Wat zoeken jullie?" Deze vraag is opmerkelijk, het zijn de eerste woorden van Jezus in het evangelie van Johannes. Dat woord is geen eis, geen bevel, het is wel een vraag: "Wat zoeken jullie?" Voor Johannes was deze vraag heel gewichtig.

"Wat zoeken jullie?" Jezus peilt naar het verlangen van deze twee mensen en nodigt hen uit Hem te volgen. Hij stelt deze vraag ook aan ons. Wat zoekt gij? Wij allemaal zijn zoekende mensen, ons hart is onrustig en zoekend naar een zinvolle invulling van ons leven.

Waarin zoek ik de zin van mijn leven?

In mijn werk? Wat als mijn werk eens zou wegvallen? Als ik in de onmogelijkheid zou komen om te werken? Zou mijn leven dan nog zin hebben?

In de erkenning van de mensen? Wij willen gekend en geëerd worden, wij hebben de waardering nodig van mensen om onszelf te kunnen zijn, maar mensen zijn zeer veranderlijk, vandaag dwepen zij met iemand en morgen laten zij hem of haar als een baksteen vallen.

Anderen zoeken hun geluk in een zalig niets doen, zij willen met rust gelaten worden. Genieten... Maar dat kan onmogelijk de vervulling van het leven zijn.

De apostelen gingen Jezus achterna, om te zien of Hij misschien zin van hun leven zou kunnen zijn. Daarom vroegen zij: "Meester, waar woon je?" Dat was geen vraag naar zijn adres, zij willen weten waarin Jezus "thuis" was, zij willen in zijn nabijheid vertoeven om te zien hoe Hij aan zijn leven gestalte gaf.

Jezus nodig hen uit: "Kom en zie". Zij gingen mee en die dag bleven zij bij Hem. Bij Jezus vonden ze wat zij zochten. Blijven is de voltooiing van de navolging. En daarin ligt nu juist de zin van ons leven. Na de verrijzenis vraagt Jezus aan Maria Magdalena: "Wie zoekt ge?" Het zoeken eindigt niet bij zaken, het eindigt bij een persoon. Ons leven wordt niet gevuld met iets, wat dit ook zij, het wordt enkel gevuld door iemand: door Jezus! Wie Jezus gevonden heeft, heeft het eeuwig leven gevonden, de volheid van leven. Daarom die jubelkreet van de apostelen: "Wij hebben de Messias gevonden". Wij hebben gevonden datgene, waar heel ons wezen naar zoekt.

"Wat zoekt gij?" Ik zou wensen dat we die vraag vandaag mee naar huis zouden nemen. Het is ook voor ons de basisvraag van ons leven.

Toen rabbi Naftali op een avond langs de rand van het bos liep, ontmoette hij een man die de akkers van een rijk man bewaakte. "Voor wie loopt ge hier?" vroeg hij hem. De man gaf het antwoord en vroeg meteen: "En jij, rabbi, voor wie loop jij hier?". Die vraag trof de rabbi als een pijl in zijn hart, "tot nu toe loop ik voor niemand" zei hij met moeite. Samen stapten zij een tijdlang op en neer. "Wil je mijn dienaar worden?" vroeg de rabbi eindelijk. "Heel graag," antwoordde de man, "maar wat moet ik dan doen?". "Mij telkens herinneren, voor wat, voor wie leef je" zei de rabbi. Het is ook de eerste vraag die Jezus vandaag stelde. Probeer daar ook eens een persoonlijk antwoord op te geven. Dat kan niemand doen voor u.