De honger van de mensen

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Met brood en spelen probeerden de keizers van Rome het volk kalm en rustig te houden. Een volle maag en een zorgeloze ontspanning deden het volk inslapen. Ze zagen de brandende problemen en de dreigende gevaren niet meer. De keizer wou alleen verzadigde mensen als medehelpers: 'Laat dikke mensen om me heen zijn, mensen met gladde gezichten, die goed kunnen slapen.' Zulke mensen veroorzaakten geen moeilijkheden en lieten hem rustig op zijn troon zitten.

Is dat ook onze ervaring? Mensen die tevreden zijn met brood en spelen, die zich alleen bekommeren om de tv en een wagen, om geld en reizen, maken zich niet meer druk om de grote problemen in de wereld. Ze hebben geen behoefte aan verdieping en zijn voldaan als hun kleine levensbehoeften vervuld zijn. Tegen die mensen zegt Jezus: 'Ik ben het Brood van het Leven', en: 'Niet van brood alleen leeft de mens'. Het leven is veel meer dan brood en spelen. Als de mens oververzadigd is met lichamelijk voedsel, wordt zijn geest verlamd. God wil dat de mens kan delen in Zijn leven en daarom biedt Hij ons in Jezus het levende brood. Jezus zegt dat Hij werkelijk voedsel en werkelijk drank is. Gewoon brood kan het aardse leven onderhouden, maar het brood dat Jezus geeft, behoudt het leven en bewerkt eeuwig leven.

'Zoals Ik leef door de Vader, zo zal Hij die Mij eet, leven door Mij'. Jezus wil niet dat wij leven op klein formaat en dat alleen de materiële behoeften van belang zijn. Leven in overvloed zal Hij geven en het diepste heimwee van de mens zal Hij bevredigen. De mens hongert naar vrijheid, gelijkheid en broederlijke saamhorigheid. Diep in zijn wezen draagt hij een roep naar de eeuwigheid. Een mens hunkert naar bevrijding van schuld en van eenzaamheid, hij verlangt naar liefde en onsterfelijkheid. Jezus is het levende Brood, dat hem volledig kan verzadigen. Wie Jezus eten wil, wil met Hem in een diep persoonlijk contact treden door het geloof en hij wordt nu reeds verzadigd met vrede, vreugde en zekerheid. Wie zich laat verzadigen met de gezindheid van Jezus, wie leeft vanuit de Heer, ontbreekt het aan niets meer. Zeker, hij zal ook nog door de woestijn van het leven moeten trekken en in weer en wind dorsten naar gerechtigheid, maar door de kracht van het brood, dat Jezus dagelijks wil zijn, zal hij zijn doel bereiken.

Wanneer eet een mens? Toch maar als hij honger heeft. Het levende brood is dus voor de mens die honger heeft naar de Heer. Wie verzadigd is met materiële dingen, voelt geen honger meer naar het brood dat leven geeft. Wie zich alles kan aanschaffen wat hij nodig heeft, wie meent dat hij zichzelf kan verlossen van alles wat zijn leven bedreigt, kan geen honger voelen naar een Verlosser. Toch is er geen christelijk leven mogelijk zonder de maaltijd van de Heer. 'Als gij het vlees van de Mensenzoon niet eet, dan hebt ge het leven niet in u.' Wie Eucharistie viert, zonder deelname aan de communie, blokkeert het leven in de gemeenschap met Jezus. Wie gelooft in Jezus zal hongeren naar dit levende Brood.

Tweeduizend jaar hebben de christenen zich reeds gevoed met dit levende Brood, dat gegeven werd voor het leven van de wereld. Vanuit de Eucharistie hebben zij kracht gevonden om steeds verder te bouwen aan een meer menselijke wereld, waar liefde en vrijheid hun recht krijgen. Door de eeuwen heen hebben de christenen bewezen, dat Jezus in staat is de diepste verlangens van de mens te vervullen. Vandaag in deze Eucharistie wil Hij ons opnieuw dit levende Brood toereiken. Als wij eten van dit gegeven brood, worden wij omgevormd tot gegeven mensen. Want zijn Lichaam is werkelijk voedsel. Hij kan het hart van elke mens verzadigen door eeuwig leven te schenken.