Je verstand gebruiken (2003)

Na alle warmte en hitte loop je door de stad, want na al die tropische temperaturen kan dat weer en je ziet een prachtige man lopen. Een mooi gezicht een goed postuur een vriendelijke uitstraling. Helemaal te gek! Er fladderen vlinders in je buik…totaal onverwacht…en misschien denk je zelfs wauw …was dat de mijne maar. Natuurlijk kan ook mannen dit overkomen met vrouwen. Precies hetzelfde gevoel. Precies dezelfde gedachten.

Wat moet je dan doen. Vaak wordt er gezegd. Volg je gevoel. Je moet altijd je gevoel volgen…maar of dat in dit geval zo aan te raden is…dat weet ik niet? Je mag en moet natuurlijk ook je verstand gebruiken. De eerste lezing roept daartoe op. En het mooie is van die wijsheid…: Het is een vrouwelijk woord: “De wijsheid bouwt haar huis…. En ze haar dienaressen gestuurd”. Er bestaat geen enkele twijfel. De wijsheid is vrouwelijk. Mannen kunnen misschien hun hoofd verliezen, maar een vrouw zal dat niet zo gauw overkomen, want de wijsheid is vrouwelijk. En zo zullen veel vrouwen zeker verstandige wezens zijn.

Toch hoor je steeds meer: volg je gevoel, maar als je dat alleen maar doet, wordt het toch een mooi zooitje. Natuurlijk mag je ook je verstand gebruiken in zake van liefde en verliefdheid en wat al niet meer.

Ook als mensen geloven volgen zij dikwijls hun gevoel. Het zit diep van binnen zeggen ze dan en daar ergens zal het ook zeker wel thuishoren. Toch moet je als gelovig mens ook je verstand gebruiken. De 10 geboden zijn daarvan een overwogen voorbeeld. Wijze en verstandige regels om er geen potje van te maken. Je gevoel volgen is natuurlijk niet altijd even raadzaam. Je bent helemaal weg van die knaldure auto maar je steekt je toch niet in de schulden en helpt jezelf toch niet hopeloos in de knoei vanwege die "te gekke automobiel". Nee je mag ook je verstand gebruiken en de wijsheid een plaats geven in je leven.

Verstand en gevoel lijken soms tegenstrijdig, maar zijn dat natuurlijk lang niet altijd. Vaak vullen ze elkaar aan. Geraakt door Gods woord je gevoel en je verstand gebruiken doet leven. Het is als brood eten, waarvan je nooit echt honger meer krijgt. Van alleen je gevoel volgen, blijf je honger houden. Van alleen je verstand gebruiken blijf je verlangen. Misschien is de combinatie van beiden de hoogste wijsheid.

Amen.