Negentiende zondag door het jaar (2009)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 201 niet laden

Ik las onlangs een artikel over spiritueel afvallen, ja dat bestaat ook al. Daarbij werd als motto aangegeven: een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven. In dat artikel werd gezegd dat we bewust moeten worden dat we een onderdeel zijn van de natuur dat daar bepaalde natuurlijke voeding bij past. Als je gezond eet, heb je meestal minder kans op overgewicht, dan leef je lichter. Maar als je je eigen lichaam veronachtzaamt en er van alles in stopt, dan loop je het risico om dik te worden, ongezond dik.
Terwijl Afrika het probleem van ondervoeding kent, hebben wij eerder een probleem van overvoeding en van overgewicht. En dus doen mensen van alles om af te vallen. en er zijn allerlei middelen en methodes voor op de markt.
In dat artikel over spiritueel afvallen werd ook gesteld dat het probleem van overgewicht minstens voor een deel tussen de oren zit: hoe je tegen het leven aankijkt, hoe je ermee om wilt gaan. Afvallen is ook een kwestie van mentaliteit, van levensvisie.
Een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven, dat is een goed motto niet alleen voor onze lichamelijke gezondheid, maar evenzeer voor onze geestelijke gezondheid. Ook daar is soms sprake van een ongezonde manier van leven, van er maar van alles instoppen zonder zich af te vragen of het wel zo goed is voor onze geestelijke gezondheid.
We proppen ons hoofd vol met allerlei gedachten en ideeën die ons min of meer opgedrongen worden door deze tijd, door de media, de reclame, door wat men gewoon vindt, nodig vindt. En dan kun je een soort geestelijke overvoeding krijgen. Ook hier geldt: gezond consumeren geeft een lichter hoofd, een lichter leven, ook hier is een goede mentaliteit en levensvisie van groot belang.
Je hoofd wordt al zwaar als je kijkt naar alle herrie die op ons afkomt, letterlijke herrie, waarbij stilte een haast overbodige luxe lijkt te zijn, maar ook herrie in figuurlijke zin door een zwaar en jachtig leven. Elke mens zou minstens een dag in de week de stilte moeten zoeken, iedereen zou regelmatig een wandeling in de mooie natuur moeten maken, dat is goed voor onze lichamelijke gezondheid maar evenzeer voor onze geestelijke gezondheid. Vroeger was de zondag daarvoor de aangewezen dag, maar ook op zondag hebben de meesten het te druk om de stilte te zoeken, om echt tot rust te komen op welke manier dan ook.
En veel mensen die regelmatig een wandeling of fietstocht maken in de mooie natuur zullen beamen hoe rustgevend dat dit is. In die rust kunnen we ook de juiste voeding voor ons leven vinden. In die rust kunnen vragen naar de zin der dingen tot ons hoofd doordringen, in die rust kunnen Gods bedoelingen duidelijker worden, kan Jezus' boodschap een goede wegwijzer worden.
Ook vandaag gaat het in het evangelie weer over brood uit de hemel. Jezus wil voedsel zijn voor onze geest, gezond voedsel, dat we in ons hoofd moeten herkauwen en ons eigen moeten maken. Maar zolang ons hoofd vol herrie zit, vol onrust, kan dat gezonde voedsel niet echt bij ons binnen komen. En dan krijg je een soort geestelijke ondervoeding en het probleem is dat velen dat niet eens in de gaten hebben.
Een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven. Dat krijgen we door een gezond dieet en voldoende beweging. Als Jezus zich het brood uit de hemel noemt, dan nodigt hij ons uit om zijn weg te gaan, om in zijn geest in beweging te komen met elkaar en naar elkaar toe.
Als we met zijn ogen, zijn levensvisie proberen te kijken naar ons leven en naar alles waarmee we dat invullen, dan zien misschien hoe we veel consumeren dat eigenlijk niet gezond is. Maar ja, iedereen doet het en dus doen we maar mee.
Jezus noemt zich het brood des levens. Als we ons door hem laten voeden, door zijn boodschap, zijn idealen, dan leven we gezond, dan leven we gelukkig. Als we in zijn geest optrekken, samen met alle andere gelovige mensen als we juist als hij steeds weer bewogen worden door medeleven, medelijden met anderen, zorg en aandacht voor anderen, dan is die beweging heel goed voor onze gezondheid. Dan wordt ons hoofd lichter, worden onze gedachten lichter, dan wordt heel ons hele leven lichter.