13e zondag door het jaar (2006)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 362 niet laden

Het drama van de vermoorde kinderen in Luik achtervolgt ons. Het is niet voorbij als we de krant dichtvouwen of de televisie uitschakelen. Het blijft knagen van binnen.

Is dat nu de tijd, waarin wij leven? Is dat nu het land dat wij bewonen.? Is dat nu de maatschappij die we met z'n allen hebben tot stand gebracht en waarin onze kinderen moeten opgroeien?

Die vragen maken ons angstig en verdrietig tegelijk.

Angstig omdat wij ons afvragen: Is dat nu het werk van een geïsoleerde psychopaat? Of is onze tijdsgeest en onze gemeenschap ook niet ziek in hetzelfde bedje, dat zij zo'n mensen kan voortbrengen? In dat geval zullen Nathalie en Stacy niet de laatste slachtoffers zijn.

Verdrietig vooral omdat kinderen het heiligste bezit zijn van een volk. Zij zijn niets dan belofte. Zij zijn toekomst. En als zelfs kinderen in een riool worden gedumpt, waarvoor zal men dan nog wel eerbied kunnen opbrengen.

Uitgerekend op deze dag komt het evangelie met een verhaal van een ander meisje van twaalf, dochtertje van Jaïrus.

"Talita koemi" "Meisje, sta op." Jezus laat haar niet doodgaan. Integendeel, Hij staat aan de kant van het leven. Ge moet hier niet treuren en weeklagen. Doe iets. "Geef haar te eten."

Dit evangelie is een wegwijzer voor ons. De kinderen van vandaag moeten wakker gemaakt worden. Zij moeten opstaan en groot worden, want zij moeten de wereld van morgen tot stand brengen, een wereld die beter moet zijn dan de wereld waarin zij terechtgekomen zijn.

"Geef hen te eten", zegt Jezus. Zij moeten voedsel krijgen, opgevoed worden tot gave en sterke mensen, met schouders die de weelde wel kunnen dragen.

De grote les die wij uit deze gebeurtenissen kunnen trekken is niet: nog eens een politiehervorming, maar misschien wel een hervorming van ons opvoedingssysteem.

Begaan wij niet de fout van te veel vrijheid en te weinig discipline? Van te veel weelde en te weinig diepgang?

Er gaat een sterke beïnvloeding uit van de media en van de sector van de ontspanning. Zij dragen een grote verantwoordelijkheid. Het gezin en de school zullen die beïnvloeding voortdurend moeten verwerken tot positieve ervaringen. Een zware opdracht.

De boodschap van het evangelie is: "Geen misbaar en weeklagen." Geef hen liever te eten zo dat zij kunnen rondlopen op onze aarde en ons zullen verbazen met de rijkdom die zij in zich dragen...