Maak recht de weg voor de Heer

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Er wordt ons gevraagd om obstakels op te ruimen.

Een kind bouwt een sneeuwpop, precies voor de deur. En vader zegt: ruim op dat ding, zo kan er niemand meer binnen. Er komen vanavond gasten, zeggen man en vrouw tegen elkaar. We zullen het huis wat opruimen en iets lekkers bij de koffie halen. In Israël willen veel mensen vrede en ze zeggen: laat ons ophouden om onze Palestijnse medebewoners steeds weer te provoceren. We moeten onze vooroordelen opruimen.

Ten tijde van Johannes stond het land bol van de geruchten, dat er een Messias op komst was. Ze verwachtten die mens al heel lang, maar plotseling is het op ieders lip: "Hij komt binnen afzienbare tijd." En dan spreekt Johannes. Laat er geen misverstand over bestaan, ik ben het niet maar Hij is al wel midden onder U. Maak ruimte dus. Woorden voor vandaag. Maar: hoeveel ruimte hebben we in deze advent? Als je niet verwacht, dat God, jouw schepper, in je leven iets kan betekenen; als je het voor onmogelijk houdt dat Hij naar je toe kan komen, dan houdt alles op. Dan zijn deze woorden aan dovemansoren gezegd, loze praat! Dan is er geen ruimte. Als je denkt dat alles toch hetzelfde blijft en dat dat zo goed is, want je zit gebakken: ‘n mooi buis, lieve vrouw, aardige kinderen, wat betekenen dan deze woorden? Als je gokt op later, eens in een hiernamaals - dan zal alles anders zijn - dan is deze taal eveneens loos gepraat, verplaatsing van lucht.

Het is voor de goede verstaander vandaag absoluut noodzakelijk dat je iemand ver¬wacht, die op dit moment je leven kan veranderen; dat er een God is, die je leven beïnvloed met wie je te maken wilt hebben omdat je niet tevreden bent met hoe het nu gaat. Omdat je verlangt de plaats van je eigen leven in het geheel van de grote kosmos en de geschiedenis beter te leren verstaan. Dat je bereid bent op te ruimen. Tot hen richt zich Johannes, tot degenen onder ons die nog hopen dat God zich zal tonen. Tot die mensen zegt de Doper: Hij komt, ja Hij is er al, maar ruim alstublieft de obstakels op, want anders is er ook voor Hem geen doorkomen aan. Welke zijn dan die obstakels?
Welvaart kan een obstakel zijn. Ik wil dat ‘t blijft zoals het is, zo is het goed! Maar ook een vals Jezusbeeld kan een sta-in-de-weg zijn. Bijvoorbeeld een Jezus die ons beschuldigt van zonden; ‘n Jezus voor wie je angst hebt. Of een Jezus, die wonderen doet, een krachtpatser, die de betere wereld maar voor ons moet maken. Aan wie wij ons huiswerk kunnen uitbesteden.
Ook zelf kun je een obstakel zijn: ik heb niemand nodig, ik weet het zelf wel, de anderen deugen niet, daar ligt de schuld. Je kunt jezelf soms aardig in de weg staan en met de rug naar de zon. Iemand klaagde, dat zij zo weinig bezoek kreeg, maar toen ik kwam deed de bel het niet en ‘voor de veiligheid' lag aan de achterdeur een kwaaie hond. Ik bedoel maar... Kan de Heer Jezus bij zijn komst op aarde tot ons doordringen. Zijn we helder genoeg, is ons hart voldoende gezuiverd? Of is het nog vol van andere zaken? Maak recht de weg voor de Heer, breek bergen af, gooi gaten dicht. Ruim op die troep en je zult zijn Glorie zien.