2e zondag van de advent (2008)

"Goedemorgen luisteraars, hier volgt het laatste nieuws:
In Congo zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen voor de rebellen onder leiding van rebellenleider Laurent Nkunda. De milities zijn in zware gevechten verwikkeld met de regeringssoldaten. De aanwezige troepenmacht van de VN is helaas niet in staat de bevolking enige bescherming te bieden.
In de Gazastrook zijn tientallen doden en gewonden gevallen na een aanval van het Israëlische leger. Deze aanval was een vergelding voor de zelfmoordaanslag die plaatsvond in Israël en waarbij vele doden en gewonden vielen.
In Bangladesh heeft een zware overstroming het leven gekost aan duizenden mensen. Huizen en wegen zijn weggespoeld en de getroffen gebieden zijn niet bereikbaar voor hulpverleners.
In Amsterdam is een verkeersregelaar met opzet door een automobilist aangereden, nadat deze te kennen had gegeven dat de auto niet op een invalideparkeerplaats mocht worden neergezet. De verkeersregelaar is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.
De financiële crisis eist zijn tol. Steeds meer bedrijven en gezinnen komen in financiële problemen. De verwachting is dat de situatie alleen nog maar zal verergeren en meer mensen zal treffen.
Het voorstel dat iedereen die een financiële bonus ontvangt van meer dan honderdduizend euro, het bedrag boven de honderdduizend in een fonds stort, waarna dit geld wordt verdeeld onder de armsten, heeft het niet gehaald.
Tot slot het weer: hagel en sneeuwbuien trekken over ons land, later overgaand in zware regenbuien; de wind is krachtig tot zeer krachtig. Deze weersomstandigheden zullen de komende week niet veranderen.
Dit was het nieuws.
Voor de luisteraars die nog niet zijn afgehaakt, volgt hierna een uitzending van een blijde boodschap.
In het eerste deel van deze uitzending van de blijde boodschap, hoort u wat Jesaja heeft meegemaakt.
Jesaja vertelt: ik hoorde verschillende stemmen roepen. Stemmen van een hemels wezen, van een bode, van een betrouwbare boodschapper, die roept: Baan de Heer een weg in de steppe, effen voor onze God een heerbaan in de woestijn. Dan zal de glorie van de Heer verschijnen. De Schrift spoort ons aan zelf de vreugdebode te worden van dit nieuws. Onbevreesd onze stem te verheffen, de trooster te zijn van Jeruzalem, van stad en land.
En iedereen die het horen wil, moed in te spreken door te vertellen dat de komst van God nabij is. Dat Hij zich het lot van vluchtelingen, zieken, onderdrukten en ongelukkigen aantrekt en zijn mensen zal koesteren als een herder zijn schapen.
Dit is het goede nieuws dat de vreugdebode Sion bekend maakte.
In het tweede deel van deze uitzending willen wij u deelgenoot maken van datgene wat Marcus in zijn evangelie schrijft.
'Begin van de blijde boodschap' schrijft Marcus. Het verhaal begint in de woestijn en aan de Jordaan.
De woestijn, het nulpunt van ons bestaan. Een plek waar de mens is overgeleverd aan zichzelf, waar een mens geconfronteerd wordt met zichzelf. Een plek waar het leven roept om leven, waar je in je pure onmacht ervaart dat je bent aangewezen op God. Waar je ontvankelijk wordt voor Zijn woord.
De woestijn, de plek van de uittocht. Uittocht uit een bestaan dat doods en dor geworden is, een bestaan dat dood loopt. Op dit punt klinkt een stem: bereid de weg van de Heer. Bewandel niet langer toekomstloze wegen die verzanden in de woestijn. Leg een nieuwe weg aan, dwars door je leven.
Woestijn en Jordaan: Uittocht uit de dood, intocht in het leven. Een stem roept ons over het dode punt heen. Midden in de woestijn van ons leven, bij de Jordaan, ligt het keerpunt van ons leven. Daar biedt Johannes - zijn naam betekent: God is barmhartig - ons een nieuw perspectief: het blijde vooruitzicht van redding, van bevrijding, van hoop en vrede.
Dit is het begin van de blijde boodschap: de Heer komt en zal zijn kracht laten zien door ons uit te rusten met die Geest van hoop die ook hem vervulde. En die hem maakte tot hoop van en voor de wereld. En die ook ons maakt tot mensen van hoop, tot mensen die de hoop van de wereld zijn.
Want onze God is op komst. Zijn keuze voor ons, zijn volk, is onomkeerbaar. Hij komt en op zijn woord verheft zich elk dal en verlaagt zich elke berg en heuvel.
En al is de hoop het kleine zusje van die twee grotere zussen, geloof en liefde, toch is zij het die ons draagt. Zij geeft ons de moed om deze boodschap te blijven uitdragen tegen alle schijn van tegendeel in. Vol verwachting kijken wij uit naar Zijn komst.
Tot zover de uitzending van de Blijde Boodschap. Ik dank u voor uw aandacht.
Wij gaan nu verder met een muzikaal gedeelte, waarin gezongen wordt over ons diepste verlangen:
- dat ooit een land van licht zal zijn, een stad gegrond op recht en vrede, een hart dat weet, een huis van vrede, wij zouden daar geboren zijn.